Piešťanský dôchodca v záhradke rád experimentuje

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. septembra 2009, 12:50
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Piešťanský 71-ročný dôchodca Jozef Cabala patrí k zakladajúcim členom záhradkárskej osady Lomec, rozprestierajúcej sa nad obcou Banka. Vo svojom päťárovom kráľovstve pestuje už takmer tri desaťročia okrem bežnej zeleniny a ovocia aj viaceré exotické rastliny.

Keďže stále rád experimentuje, v jeho záhradke nájdete aj také, ktoré sa bežne v našich končinách nevyskytujú. „Semená a sadenice týchto exotických druhov si chodím kupovať do špeciálnej predajne v Nitrianskej Blatnici. Každý rok si odtiaľ prinesiem do mojej záhradky niečo nové. Napríklad v tomto roku mi po prvý raz zarodila indická uhorka – kalabasa. Tú som zasadil už vlani, no bez úspechu.
Aj tento rok mi zišla až na druhý pokus. Prvé sadenice mi zrejme vymrzli, ďalšie som zasadil až v polovici mája," priznal sa nám Jozef Cabala. Zdá sa, že aj v jeho prípade sa potvrdilo príslovie, že do tretice všetko dobré, pretože najdlhšie z tucta kusov indických uhoriek v jeho záhradke merajú aj vyše 160 centimetrov.
„Týmto uhorkám sa zatiaľ darí, veď denne narastú aj o tri centimetre. Zatiaľ som ich ešte nezberal, no vraj sa dajú použiť aj ako náhrada namiesto cukín. Ich zaujímavosťou je, že na rozdiel od normálnych uhoriek majú biely kvet. Pred pár rokmi som tu pokusne pestoval aj africkú uhorku kiwano," pochválil sa nám zanietený záhradkár.

Okrem spomínaných rastlín však nájdete v jeho malom kráľovstve aj zemiaky yakon, pochádzajúce z Južnej Ameriky, z kvetov napríklad olovník, liafru špicatú, slnečnicu a viaceré ďalšie. Z kríkov zase niekoľko druhov čučoriedok, z ovocných stromčekov napríklad figovník či goju. Samozrejme, že tu nesmú chýbať ani tradičné druhy zeleniny (paradajky, paprika, mrkva, petržlen, uhorky), z ovocných stromov jablone, hrušky či marhule. „Mám tu aj zopár koreňov viniča, no tomu sa príliš nevenujem.
Po smrti manželky som na všetko sám, takže roboty mám naozaj dosť. Ako dôchodca mám však času dosť a aj keď sa narobím, v tejto krásnej prírode, s výhľadom na okolité hory, si oddýchnem a z času na čas sa tu stretneme s rodinou," dodáva jeden z najaktívnejších z dvoch desiatok záhradkárov osady Lomec Banka, J. Cabala.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav