Na výstave budú variť lekvár

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. septembra 2009, 13:08
  • Autor:Š. Gregorička

PIEŠŤANY/HUBIBA – Už druhý rok existuje občianske združenie Marhát so sídlom v Hubine, ktoré vyhľadáva, zbiera a prezentuje kultúrne dedičstvo obcí, ležiacich na ľavom brehu Váhu od Beckova až po Koplotovce.

Jeho predsedom je Ján Paulech, ktorý Piešťanskému týždňu o činnosti združenia povedal: „Spomínané obce v okolí Váhu majú podobnú históriu, ktorú sa snažíme postupne mapovať. Za krátku dobu našej existencie sa nám podarilo zorganizovať viacero zaujímavých podujatí. Máme za sebou dva ročníky prípravy vidieckej šibačky, ktorá mala tento rok veľký ohlas, veď okrem domácich ju navštívili aj cezpoľní.
Za úspech považujem aj otvorenie vyhliadkovej veže na Marháte a vydanie dvoch publikácií. Prvá, rozsahom menšia, má názov Mlyny na Striebornici a druhá, ktorú sme vydali len nedávno, je publikácia Jozefa Radošinského – Maľované v tridsiatych rokoch."
Ich záber je však oveľa širší. O akciách, ktoré sami pripravili, nakrútili dva dokumentárne filmy a ďalšie tri majú rozpracované. „Na tohtoročné hody sme pripravili pre občanov aj výstavu amatérskych maliarov z Hubiny," pokračoval.
Združenie podporuje v činnosti i obec Hubina a miestni podnikatelia. Knihu Maľované v tridsiatych rokoch vytlačili vďaka ich pomoci. „Aj z tejto knižky chceme čerpať námety, ako oživovať tradície našich predkov a priťahovať mladú a strednú generáciu na ich udržiavanie.
Najbližšie sa chystáme na siedmy ročník výstavy ovocia a zeleniny, v rámci ktorého budeme variť aj slivkový lekvár. Súčasťou varenia bude kultúrny program s piesňami s motívom zberu úrody. Na záver jesene plánujeme pre Hubinčanov i kúpeľných hostí tradičnú vidiecku zabíjačku," prezradil nám najbližšie plány šéf OZ Marhát
Ján Paulech.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava