Krv v Drahovciach darovali aj Púchovčania

  • Spravodajstvo
  • 2. septembra 2009, 12:05
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY/DRAHOVCE – Na siedmu Drahovskú kvapku krvi prišlo v piatok 28. augusta darovať svoju krv 75 dobrovoľných bezpríspevkových darcov tejto vzácnej tekutiny z celého regiónu. Najvzdialenejší prišli dokonca až z Púchova.

„Zlatú kvapku" odobrali sestričky z trnavskej mobilnej odberovej jednotky Elene Krestovej z Krakovian. „Na túto chvíľu som sa veľmi tešila, stala som sa druhou Krakoviankou, ktorá darovala svoju krv už po tridsiaty raz," prezradila predsedníčka tamojšieho spolku Slovenského Červeného kríža. Od skorých ranných hodín tu na šiestich prenosných lôžkach odoberali krv tri sestričky. V rade za sebou stáli darcovia s vyplneným dotazníkom. Ich údaje kontrolovala lekárka Lýdia Rusčáková.
Keď predbežná kontrola potvrdila, že môžu darovať krv, ujali sa ich zdravotníčky a tie im s profesionálnou presnosťou odobrali okrem malého množstva krvi určeného na rozbor aj 450 ml životodarnej tekutiny do transfúzneho vrecúška. „To je asi deväť poldecákov rumu," smial sa 46-násobný darca Ladislav Žitnan-ský z Krakovian, ktorý sem prišiel so svojou rodinou. Zrátal, že všetci jeho príbuzní darovali krv 65-krát, čo by v prepočte na poldecáky znamenalo 585 štamperlíkov rumu.
Keď sme do Drahoviec dorazili, o šírenie dobrej nálady sa práve usilovali Klampárovci z Banky. Spievali a hrali darcom, medzi ktorými bolo osem mužov i žien, ktorí darovali krv po prvýkrát v živote. Odvahu nabral Róbert Čarnecký a Eva Plencnerová z Piešťan, Peter Amcha z Vrbového, Dominika a Denisa Sedláčikové z Drahoviec, Martin Buchel z Trebatíc, Katarína Kučíková z Púchova a Jaroslav Badinka z Dubovian. Celkom v Drahovciach darovalo krv 47 mužov a 28 žien. Na hladký priebeh podujatia dozeral hlavný organizátor a duša siedmeho ročníka – Marián Manák. Ani on nevynechal príležitosť a svoju krv daroval už 64-krát.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana