Kľúče od sveta patrili poetkám a spisovateľom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. septembra 2009, 11:48
  • Autor:(IP)

PIEŠŤANY – Mladé poetky Mária Ferenčuhová, Katarína Kucbelová a Ľubica Somolayová z Bratislavy predstavili minulú stredu večer svoju tvorbu aj v Piešťanoch. Na literárnom posedení v Hoteli Sandor Pavillon pod názvom Kľúče od sveta autorkám básnických zbierok v rozprávaní zdatne sekundovali Milan Lasica a Marek Ormandík, autori ďalšej z prezentovaných publikácií – Milanchólia.

O hudobný sprievod sa postaralo džezové zoskupenie Erik Rothenstein Duo. Ľubica Somolayová predstavila svoju debutovú básnickú zbierku Prižmúrenými očami takto: „Prižmúrené oči chcú vidieť svet v prikrášlených farbách, je v tom slasť a pôžitok zo sveta. Krátkozrakí ľudia, ako som aj ja, si takto pomáhajú pri zaostrovaní do diaľky." Mária Ferenčuhová o svojej knižke hovorí: „Volá sa Princíp neistoty aj preto, lebo nebolo isté, či túto knižku vôbec napíšem." Katarína Kucbelová Piešťancom predstavila vo svojom dielku Malé veľké mesto život a prostredie Bratislavy.
Kniha zo zaujímavým názvom Milanchólia s textami Milana Lasicu a ilustráciami Mareka Ormandíka vznikala nevšedným spôsobom. Prvé boli obrázky a na ich základe Milan Lasica napísal texty. „Princíp je opačný, väčšinou sa kresby robia k textom. Pokiaľ si dobre pamätám, od prvého stretnutia s Marekom až po samotné vydanie knihy prešli dva roky," hovorí Milan Lasica.
„Vôbec som neuvažoval o tom, či sa táto kniha bude páčiť ľuďom. Skôr ma zaujímalo, či sa texty budú páčiť Marekovi Ormandíkovi, ale pozitívne ohlasy vždy potešia." Pri otázke, či napíšu obaja autori pokračovanie Milanchólie, Milan Lasica dodáva: „Marek Ormandík mi navrhol, že pokračovanie by sme mohli nazvať Lasicivita."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava