História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (25)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. septembra 2009, 12:38
  • Autor:Michal Serbin

Je nielen známym slovenským bojovníkom za spravodlivosť, ale aj výborným znalcom hudby. Bývalý prokurátor Michal Serbin pripravil unikátny seriál o kapelách a interpretoch druhej polovice minulého storočia.

V Európe zohrala pri rozvoji populárnej hudby svoj význam piesňová súťaž Eurovision Song Contest. Mnohí z jej víťazov neupadli do zabudnutia a stali sa populárnymi. V roku 1967 zvíťazila Sandie Shaw s piesňou Puppet On a String, ktorá bola na vrchole tri týždne a v rebríčku celkom 18 týždňov. V roku 1969 zvíťazila Lulu s piesňou Boom Bang-A-Bang. V roku 1974 ABBA s piesňou Waterloo. V roku 1976 Brotherhood of Man so Save Your Kisses For Me, ktorá bola na vrchole šesť týždňov a v rebríčku 16 týždňov.
V roku 1981 Bucks Fizz s Making Your Mind Up alebo v roku 1997 Katrina and the Waves s Love Shine a Light. V 70. rokoch popri dvojici Carpenters ako predstaviteľov popu pre dospelých, určili trendy popu speváci David Cassidy, Donny Osmond alebo Bay City Rollers. S prepracovanými verziami starých hitov zaplnili rebríčky a so známymi melódiami oslovovali novú poslucháčsku generáciu. V 80. rokoch sa presadilo zoskupenie Stock/Aitken/Waterman so svojimi hviezdami ako Kylie Minogue, Jason Donovan, Princess alebo Sinita.

V rámci popu sa vyskytuje niekoľko žánrovo rozdielných smerov. Ako AFRO pop je označovaný súhrn všetkých prúdov africkej populárnej hudby, ktorá od polovice 70. rokov prenikla do Europy a USA. Tvorili ho highlife, ju ju, mbaquanga alebo soukus. HIGHLIFE predstavoval jednu z najtypickejších foriem afro popu 70. rokov z oblasti Ghany. Štýlom vychádzal z miestnych hudobných tradícií kombinovaných s americkým soulom a karibskými rytmami.
V rozsiahlych kompozíciách dominovali dychové hudobné nástroje a perkusie. Typickým predstaviteľom bol súbor Osibisa, ktorý tvorili hudobníci z Ghany a Nigérie: KofiAyivor (spev, konga), Teddy Osei (saxofón), MacTontosh (trúbka), Jean Dikoto Mandengue (basa) a Sol Amarfio (bicie). V americkom R and B rebríčku v marci 1976 skončila ich skladba Sunshine Day na 61. mieste. V UK obsadila 17. miesto a okrem nej v júni 1976 skončila na 31. mieste Dance The Body Music.
JU JU MUSIC predstavovala forma afro popu pochádzajúca z Nigérie. Založená bola na hre niekoľkých sólových gitár vrátane havajskej gitary, perkusií a tam-tamov bez prítomnosti dychových nástrojov. Ovplyvnená kresťanskými náboženskými piesňami bola postavená na princípe zvolania a odpovede. K predstaviteľom patrili King SunnyAde a Chief Commander Ebenezer Obey.

MBAQUANGA označovaná aj zulu jive predstavovala hudobný smer z oblasti Malawi a Zimbabwe. Charakterizovali ju zmiešané vokálne zbory kombinujúce typické africké formy zvolania a ohlasu na hudobnom poklade bezpražcovej gitary a akordeónu. Po roku 1983 spoločnosť Earthworks propagovala hudbu vo Veľkej Británii na svojich výberoch Soweto. Duck Food.
SOUKOUS bola forma afro popu, ktorá prvky kamerunského štýlu ma-kossa charakterizovaného rozsiahlymi improvizáciami na domorodé bicie nástroje kombinovala s anglo-americkým popom. K jeho predstaviteľom patrili Manu Dibanga a Youssou N’Dour. V 70. a 80. rokoch patrili k významným predstaviteľom afro popu Pierre Akendengue, Thomas Mapfumo, Hugh Masekela a Fela Anikula-po Kuti.
(Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav