Mária Kristeková upiekla tortu darcom krvi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. augusta 2009, 09:46
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY/DRAHOVCE – Opäť vám prinášame jeden odskúšaný recept. Vynikajúcu orieškovo-kakaovú tortu upiekla pre drahovských darcov krvi cukrárka Mária Kristeková z Drahoviec.

Táto pani sa sama ocitla v núdzi a dobrovoľníci jej pred trinástimi rokmi vrátili podlomené zdravie. Preto si váži každého darcu, ktorý odovzdá najvzácnejšiu tekutinu na svete, aby zachránil človeka. „Z vďaky za moje zdravie krv odovzdávajú aj môj manžel, dcéry aj zaťovia," uviedla pre Piešťanský týždeň Mária Kristeková. Z nápisu na červenej kvapôčke navrchu torty je jasné, že už tento piatok ráno bude v Drahovciach opäť Drahovská kvapka krvi. Ak sa vám nechce piecť, príďte medzi darcov, určite sa vám ujde nejaká sladká odmena za darovanie krvi.

Na tortu potrebujeme:
18 vajec, 1,5 kg práškového cukru, 500 g polohrubej múky, 250 g mletých orechov, 50 g kakaa, várovú čokoládu, 250 g masla, dve Hery alebo Palmaríny, 1 dl rumu alebo pár kvapiek rumovej príchute, džem, vanilkový cukor, prášok do pečiva, Zlatý klas alebo maizenu, trochu Cery.

Postup:
Vajíčka vymiešame s cukrom do peny, pridáme múku a prášok do pečiva. Potom si cesto rozdelíme na dve časti. Do väčšieho množstva vmiešame kakao, do menšieho orechy. V rozohriatej rúre upečieme dva korpusy, keď kakaový vychladne, rozrežeme ho na polovicu. Korpusy pofŕkame rumom a potrieme džemom.
Potom tortu naplníme dvoma vychladnutými krémami. Nezabudnite si nechať trochu krému na zdobenie! Naplnenú tortu polejeme polevou zhotovenou z asi 300 g práškového cukru, trošky rumu a horúcej vody. Pred dohotovením polevy do nej vmiešame asi tri lyžice roztopeného tuku značky Cera. Tortu polejeme, necháme vychladnúť a ozdobíme podľa fantázie.

Príprava krémov:
Uvaríme hustý puding z asi 750 ml mlieka a maizeny. Do vychladnutého vmiešame jeden žĺtok, celé maslo a dve Hery, vanilkový cukor a práškový cukor. Vyšľahaný hustý krém rozdelíme na dve časti, do jednej vsypeme trošku zvyšných orechov, do ďalšej všľaháme kakao a roztopenú várovú čokoládu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav