História populárnej hudby od 50. rokov 20.storočia (24)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. augusta 2009, 09:24
  • Autor:

Je nielen známym slovenským bojovníkom za spravodlivosť, ale aj výborným znalcom hudby. Bývalý prokurátor Michal Serbin pripravil unikátny seriál o kapelách a interpretoch druhej polovice minulého storočia.

Členmi autorského zoskupenia producenta Kirshnera sa stali dvojice Carole King/Gerry Goffin a Barry Mann/Cynthia Weil. Prvá z dvojíc zložila Will You Love Me Tomorrow, ktorá v podaní vokálneho kvarteta The Shirelles skončila v januári 1961 na vrchole rebríčka v USA. V priebehu nasledujúcich piatich rokov dvojica uspela v rebríčku s viac ako 200 piesňami v podaní takých interpretov ako Aretha Franklin, Dusty Springfield alebo Byrds.
S piesňami dvojice Mann/Weil bodovali Animals, Righteous Brothers alebo Turtles. K prevratnému rozvoju pop music prispeli aj ďalšie autorské dvojice ako Jerry Lieber/Mike Stoller a Jeff Barry/Ellie Greenwich. V roku 1962 tím rozšíril Neil Diamond a Kirshner začal s činnosťou nahrávacej spoločnosti Dimen-sion pre umelcov, ktorých speváckym materiálom zabezpečovala dvojica Goffin/King. V roku 1965 sa Aldon Music stala súčasťou spoločnosti Screen Gems Music. Kirshner ako šéf spoločnosti sa začal venovať bubblegum music.

Ako BUBBLE GUM bol označovaný komerčný prúd populárnej hudby orientovaný na najmladšiu vrstvu hudobného publika. Charakterizovali ho jednoducho zapamätovateľné melódie a texty. Vznikol v USA ako protiváha kvalitnej popovej produkcie. Don Kirshner bol pri zrode dvoch reprezentantov tohto žánru. Na základe inzerátu bola z hudobníkov vytvorená ako protiklad Beatles skupina The Monkees. Televízny program s ňou sa začal vysielať v septembri 1966. Ich debutová platňa skončila na 16 týždňov na vrchole rebríčka a jej predaj za tri mesiace prekročil tri milióny kusov. Don Kirshner v auguste 1968 uviedol na scénu umelú skupinu The Archies.
Nazvaná bola podľa postáv z komiksu Archie comic strip autora Johna L. Goldwatera. Pieseň dvojice Jeff Barry/Andy Kim Sugar, Sugar sa v podaní The Archies stala obrovským hitom. V USA bola od septembra 1969 na vrchole štyri týždne a v UK od októbra dokonca osem týždňov. Stala sa singlom roka a jej celosvetový predaj prekročil šesť miliónov kusov.
K ním sa tvorbou zaradila Ohio Express vytvorená v roku 1966 na základoch skupiny Rare Breed. V roku 1968 sa usadila v New Yorku. V júni 1968 obsadila v UK 5. miesto s piesňou Yummy, Yummy a v USA bola v tom čase tri týždne na 4. mieste. Rovnaký žáner mali jej piesne Chewy, Chewy a Gimme, Gimme. (Pokračovanie v budúcom čísle)
The Monkees

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf