Poruchové vedenie v Kanade vymieňajú.

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. augusta 2009, 12:25
  • Autor:V. Dusíková

Už niekoľko týždňov je v piešťanskej Kanade rušno. Na troch uliciach tu energetici vymieňajú elektrické vedenie. O rozsahu i priebehu prác sme sa porozprávali so stavbyvedúcim Petrom Antaličom zo spoločnosti Enermont.

Aký bol dôvod výmeny káblov?
– Na uliciach Vrbovská, Družstevná a Brigádnická prichádzalo k častým poruchám a ohrozovaniu bezpečnosti. Preto sme pristúpili k oprave jestvujúceho vedenia. Vymieňajú sa tu nevyhovujúce betónové stožiare, ale aj káble vedené nad i pod zemou. Zároveň realizujeme na náklady mesta aj obnovu verejného osvetlenia.

Čo všetko je už dokončené a čo ešte plánujete urobiť?
– Momentálne sú práce zrealizované na Brigádnickej a Družstevnej ulici. Tu urobíme už iba konečné úpravy. Dáme doporiadku asfalt na chodníkoch a fasády na domoch. Na Vrbovskej ulici postupne vymieňame vzdušné prípojky k rodinným domom. Potom demontujeme betónové stožiare a staré vedenie. Nahradzujeme ho bezpečnejším a menej poruchovým vzdušným izolovaným vedením.

V Kanade postupne miznú staré betónové stĺpy, ale zrejme nepôjdu preč všetky. Na Vrbovskej ulici od podchodu železnice po „trojičku" vraj nejaké zostanú, prečo tu nejde vedenie do zeme?
– Na tejto trase sme nemohli uložiť nové káble do zeme, pretože musíme dodržať jestvujúcu trasu a v zemi sú už uložené iné inžinierske siete. Ide tadiaľ voda, plyn, telekomunikačné káble a iné rozvody. Ideme vzduchom aj preto, že musíme dodržať ochranné pásmo voči ostatným nosičom. Navyše, zemné vedenie je nákladnejšie ako vzdušné.
Plánujete ešte ďalšie podobné stavby v našom regióne?

– Začali sme realizovať výmenu 1 kVA vedenia na Radlinského, Bernolákovej a Kollárovej ulici. Koncom septembra plánujeme pripojiť Aupark. Toto obchodné centrum bude napojené z Poštovej ulice cez Teplickú. Tiež ukončujeme práce v Moravanoch nad Váhom, kde dopĺňame novú trafostanicu a káblové rozvody, čím sa zoptimalizuje zapojenie elektrického vedenia. Ďalej sa chystáme opraviť siete vo Vrbovom, v Trebaticiach a v Borovciach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava