Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie (16)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. augusta 2009, 10:11
  • Autor:PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Jurajovi Keletimu a Róbertovi Lahitovi.

Juraj Keleti

* 30. 5. 1925 Michalovce, † 14.11. 2000 Pittsburgh (USA) – farmaceut
Pochádzal z lekárnickej rodiny. V roku 1950 vyštudoval Farmaceutickú fakultu v Bratislave a stal sa asistentom na Katedre hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Podieľal sa na zakladaní Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského a stal sa jedným z jej kmeňových pracovníkov. Zakladal Ka-tedru biochémie a mikrobiológie.
V roku 1961 získal hodnosť kandidáta biologických vied a v roku 1963 sa stal docentom mikrobiológie. V roku 1968 emigroval do Nemeckej spolkovej republiky. V rokoch 1968-1970 pôsobil na Inštitúte Maxa Plancka pre vedecký odbor imunológie vo Freiburgu. Venoval sa chemickej analýze bakteriálnych lipolysacharidov. V roku 1970 sa usadil s rodinou v Pittsburghu, kde sa stal profesorom tunajšej univerzity. Vo svojich výskumných prácach sa zaoberal pronádorovými účinkami extraktov z baktérií Brucella abortus.
Venoval sa aj syndrómu chorých budov. Závery svojich výskumov publikoval v periodikách, ale aj v početných samostatných prácach. Medzi priekopnícke monografie, vhodné pre biochemikov, mikrobiológov, farmakológov a farmaceutov, patrí kniha profesora J. Keletiho a W. Lederera s názvom Príručka mikrometód v biologických vedách.

Robert Lahita

* 30. 12. 1945 USA – lekár, reumatológ, imunológ
Narodil sa v rodine Juraja Lahitu a Paulíny Lahitovej, rodenej Kropaczekovej. Otec pochádzal z Jenkoviec, rovnako ako aj jeho starý otec. Matka pochádzala z poľskej rodiny z dedinky Jaslička (v blízkosti Štrby z poľskej strany) a niektorí členovia jej rodiny boli lekári a pôsobili v Krakove. Rodina prišla do USA v roku 1926.
V roku 1967 ukončil štúdium biológie (hodnosť BS) v Saint Peter’s College v Jersey City v New Yorku. V roku 1973 dosiahol hodnosť PhD v odbore mikrobiológia na Univerzite Thomasa Jeffersona vo Philadelphii, v štáte Passadena (USA). V tom istom roku dosiahol aj hodnosť MD (doktor medicíny) na Jefferson Medical College vo Philadelphii, v štáte Passadena (USA). V rokoch 1973-1978 absolvoval postgraduálne vzdelávanie na Cornelovej lekárskej fakulte v New Yorku. Ďalej tam aj stážoval ako rezident a napokon v roku 1978 dosiahol hodnosť PhD v odbore Imunológia v laboratóriu prof. Dr. H. G. Kunkela na Rockefellovej univerzite v New Yorku.
Dnes patrí medzi najvýznamnejších svetových reumatológov a imunológov, o čom svedčia aj stovky jeho publikácii – hlavne v oblasti difúznych chorôb spojiva. Svoje články publikoval tiež v prestížnych medzinárodných časopisoch. Najväčšie úspechy dosiahol v klinickom a teoretickom výskume ochorenia – systémového lupus erythematosus.
Jeho aktivita je veľmi široká. Je autorom početných grantov, akademických hodností, editorom monografických diel, ktoré sa týkajú tehotenstva, hormonálnej aktivity pri autoimunite, ďalej neuroendokrinno-imunologických interakcií. Pozoruhodná je aj jeho knižná aktivita pri systémovom lupus erythematosus. Monografické dielo o tejto chorobe vyšlo v piatich edíciách. Prvé bolo publikované v roku 1986 a posledné je pripravené na vydanie v roku 2010. Svoje skúsenosti a vedomosti z oblasti reumatológie a autoimunitných chorôb predniesol nielen v USA, ale aj v zahraničí (Nórsko, Poľsko, Slovensko, Veľká Británia, Izrael, Egypt, Mexiko, Portugalsko, Česko a v ďalších štátoch).
Je členom 19 prestížnych vedeckých spoločností v oblasti imunológie, reumatológie, mikrobiológie, endokrinológie. Významná je aj jeho kariéra vo výučbe študentov medicíny najmä v Saint Luke s Roosvelt Hospital a Saint Vincent’s Hospital. Od roku 2009 pôsobí ako profesor medicíny na Medicínskej univerzite v New Jersey a medicínsky riaditeľ a viceprezident Newark Beth Israel Medical Center, New York.

Text z pripravovanej publikácie: PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský: Významní slovenskí lekári

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel