Jej ateliérom je kuchyňa

  • Nezaradené
  • 24. augusta 2009, 09:38
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Svoje pocity, nálady, smútky či radosti dáva na plátno. Dvadsaťdeväťročná Zuzana Szökeová z Piešťan takmer rok intenzívne pracuje a tvorí. Za tento čas stihla namaľovať desiatky obrazov, dokonca niektoré už aj predala, a absolvovať aj dve autorské, samostatné výstavy.

V súčasnosti jej diela môžete vidieť v Kursalone, kde budú vystavené až do konca augusta. Sú plné energie, mladosti a emócií, rovnako ako ich autorka.

Zuzka, naposledy sme sa videli na tvojej prvej výstave vo Fontáne. Vtedy si mi hovorila o svojich začiatkoch, mohla by si priblížiť aj čitateľom Piešťanského týždňa, ako si sa dostala ku kresleniu a maľovaniu?

– Ja som si začala kresliť a čarbať ešte na základnej škole, ale nič iné som v tom nevidela, iba ma to bavilo. Viac ma to chytilo na strednej škole, ale tiež som sa kreslením neplánovala živiť. Maľovaniu som sa intenzívnejšie začala venovať približne pred rokom. Už na začiatku som videla reakcie ľudí, že sa im moje obrazy páčili, a to ma povzbudilo do ďalšej práce.

Akou technikou maľuješ a čo všetko si už vyskúšala? Ako vznikajú tvoje obrazy, opíš nám ten proces úplne od začiatku.

– Stále používam akryl a olej, tieto dve techniky mi vyhovujú najviac. Zatiaľ som nič iné neskúšala, možno sa pokúsim neskôr, doteraz som sa k tomu nedostala. Niekedy mi to ide, inokedy zasa nie. Záleží akú mám náladu, ale aj od počasia. Keď sa musím nútiť do maľovania, dá sa aj vtedy niečo pekné vytvoriť, najťažšie je však začať.
Motívy čerpám z rôznych zdrojov. Veľa inšpirácie nachádzam v obrazoch iných, hľadám si veci aj na internete či v časopisoch. S maľovaním začínam napríklad tak, že si nájdem obrázok, ktorý chcem robiť. Či už je to krajinka, niečo abstraktné či zvieratká. Zvolím si a premyslím farebnosť, niečo si načrtnem a pustím sa do toho.

Máš vyhradený svoj kútik, miesto na maľovanie?

– Áno, na maľovanie treba mať určité prostredie, čas a miesto. Snažím sa robiť na väčšie formáty, a preto je pre mňa najlepším miestom naša kuchyňa. Môžem sa tam voľne rozložiť a tvoriť.

Aký maliar či umelec ťa inšpiruje?

– Už dlho sa mi páči Salvador Dali, bola som aj v niekoľkých jeho múzeách a na výstavách, napríklad v Londýne. Tento autor ma dosť ovplyvnil.

Minulý mesiac si vystavovala vo Fontáne. Kedy vznikla myšlienka, že by si chcela svoje diela prezentovať na verejnosti?

– Myšlienka v mojej hlave vznikla, keď som mala urobených asi dvadsať kúskov. Nevedela som, ako sa do toho pustiť. Netušila som, čo treba urobiť a zabezpečiť. S prípravou mi však pomohli moji známi a kamaráti.

Čím sa súčasná výstava v Kursalone odlišuje od predošlej a čo plánuješ dobudúcna?

– Do Kursalonu som priniesla z Londýna ďalších sedem mojich obrazov. Urobila som za posledné týždne ešte päť a dokonca som aj nejaké predala. V súčasnosti mám namaľovaných viac ako štyridsať obrazov. O budúcnosti som veľmi nerozmýšľala. Určite chcem pokračovať v maľovaní a mám rozpracované aj ďalšie projekty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava