História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (23)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. augusta 2009, 09:54
  • Autor:Michal Serbin

Je nielen známym slovenským bojovníkom za spravodlivosť, ale aj výborným znalcom hudby. Bývalý prokurátor Michal Serbin pripravil unikátny seriál o kapelách a interpretoch druhej polovice minulého storočia.

Creedence Clearwater Revival vytvoril v roku 1959 na vysokej škole v El Cerrito v Californii John Fogerty. Od roku 1963 vystupovala pod názvom Tom Fogerty and Blue Velvets. V roku 1966 začali nahrávať pod názvom Golliwogs a v júli 1967 prijali nový názov poskladaný z mena priateľa, slova z reklamy na pivo a snahy skupiny o revivalový štýl ich hudby. Obrovskými hitmi skupiny sa stali piesne Proud Mary, Bad Moon Rising, Green River alebo Down On The Corner. Posledná sa stala populárnou aj v českej verzii Karla Gotta s názvom Korunou si hodím.

Protikladom rocku bol stredný hudobný prúd označovaný ako POP MUSIC. Charakterizovali ho krátke piesne s pôvodným zámerom zabávať poslucháčov. Populárna hudba sa vyvíjala pod tlakom vydavateľov určujúcich skladby, ktoré dostanú príležitosť na hudobnom trhu ako prvý predpoklad ich úspešnosti. Menili sa aj názory na zaradenie interpretov do jednotlivých žánrových oblastí. To, čo bolo pôvodne označované za rock, sa v dôsledku vývoja hudobných trendov začalo označovať ako pop. Na vývoj tohto žánru mal významný vplyv americký manažér a hudobný producent Don Kirshner, ktorý s Alom Nevisom v 50. rokoch založil hudobné vydavateľstvo Aldon Music so sídlom na Broadway 1619 v New Yorku.
Pod názvom Brill Building sa súčasťou agentúry stala škola pre skladateľov hudby a textárov. Nahrávacie spoločnosti v snahe vytvárať nové idoly pre mládež vyžadovali kvalitné piesne pre svojich chránencov. Kirshner dosiahol prvý úspech s dvojicou Neil Sedaka a Howard Greenfield, ktorí pre speváčku Connie Francis zložili pieseň Stupid Cupid. V septembri 1958 skončila v rebríčku Billboardu na 17. mieste.
Vo V. Británii sa spoločne s revivalom z dvadsiatych rokov Carolina Moon dostala na vrchol rebríčka a zotrvala na ňom šesť týždňov. Dvojica autorov Jack Keller/Howard Greenfield zložila pre Connie Francis dva hity, ktoré skončili v USA na vrchole rebríčka. V júni 1960 sa to podarilo na dva týždne Everybody’s Somebody’s Fool a v septembri 1960 po rovnakú dobu My Heart Has a Mind of Its Own.
(Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek