Trnavská brána sa otvára folkloristom

  • Spravodajstvo
  • 22. augusta 2009, 12:35
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Takmer deväťsto účinkujúcich privíta dnes a počas víkendu mesto Trnava na už ôsmom ročníku folklórneho festivalu Trnavská brána. Podujatie, zamerané na oživenie tradícií, bude v tomto roku stretnutím folklórnych skupín a súborov z trnavského regiónu, Slovenska, partnerských miest Trnavy i z krajín V4.

V tomto roku obohatené aj o vystúpenia folkloristov z Fínska.
Trnavská brána začne dnes o 16. hodine ľudovoumeleckými dielňami na hlavnom námestí, kde sa uskutočnia aj všetky vystúpenia súborov. Slávnostné otvorenie festivalu Otvárajte sa trnafské brány je venované jeho zosnulému zakladateľovi Leovi Blažekovi, po ňom program Vitajte vzácní hosté dá priestor najmä zahraničným účastníkom. Večerné vystúpenie súboru ľudových piesní a tancov Poľana z Brna a Trnafčana je venované ich okrúhlym výročiam. V sobotu 22. augusta sa dopoludnia uskutoční krojovaný sprievod mestom a viaceré komponované vystúpenia, medzi nimi aj úspešných detských folklórnych súborov. Večer ukončí Husľovačka Dragúnov a Muzičky z Bratislavy a košického KMAF.
„Pozvali sme to najlepšie, čo v regióne máme,“ povedala riaditeľka festivalu Anna Pekárová. Každoročnou súčasťou Trnavskej brány býva aj slávnostná krojovaná omša, v nedeľu 23. augusta ju bude z kostola sv. Jakuba vysielať Mestská televízia Trnava v priamom prenose. Na úplný záver si diváci budú môcť v amfiteátri pozrieť hudobno-tanečný scénický program SĽUKu Sen.
Súčasťou podujatia budú aj výstavy Trnavská brána vo fotografii, ktorá zachytáva dianie na predchádzajúcich siedmich ročníkoch a Už ja vácej v Kerestúre nebudem o Leovi Blažekovi. Podujatie organizuje mesto Trnava v spolupráci s Trnavským ľudovým cechom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav