Organové dni v Piešťanoch slávia desiate výročie

  • Spravodajstvo
  • 21. augusta 2009, 13:14
  • Autor:ip

PIEŠŤANY – Tradícia a myšlienka festivalu organovej hudby, nadväzuje na Trnavské organové dni. Kým v krajskom meste sa festival koná už po devätnásty krát, v Piešťanoch prebieha od polovice augusta až do 3. septembra desiaty ročník podujatia.

Prvé dva koncerty sa uskutočnili v Kostole sv. Cyrila a Metoda, ďalšie už tradične v Dome umenia. Šesticu koncertov uzavrie vystúpenie amerického hudobníka Davida di Fiore.
K tým, ktorým učarovalo hranie na organe a predstavili sa na jubilejnom ročníku festivalu patrí aj Agáta Berki Brodňanská. Tá odohrala svoj koncert v Dome umenia približne pre štyri desiatky priaznivcov tohto druhu hudby.


Mladá hudobníčka začínala v Dolnom Kubíne a študovala hru na klavíri a organe na Konzervatóriu v Žiline. „Môj vzťah k organu sa postupom rokov vykryštalizoval. Tento hudobný nástroj je takpovediac mojou srdcovou záležitosťou,“ hovorí Agáta Berki Brodňanská. „Spomínam si, očarila ma raz improvizácia Jaroslava Vodrážku, vynikajúceho pražského organistu. Vtedy som prvýkrát pocítila, akú má tento hudobný nástroj obrovskú silu.“


Riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová si zaspomínala na začiatky podujatia takto: „Pravdepodobne sa nám ho podarilo presadiť vďaka mojej tvrdohlavosti. Bola to aj tak trochu  náhoda, že sme sa pred desiatimi rokmi stretli so Stanislavom Šurinom, ktorý nám ponúkol dramaturgiu tohto podujatia v nadväznosti na Trnavské organové dni.“
Počas desiatich ročníkov v Dome umenia vystupovali v rámci Organových dní slovenskí aj zahraniční hudobníci. Stálicou, tohto festivalu sa stal americký hudobník David di Fiore, ktorý vystúpi so svojim programom aj tento rok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav