Generálny riaditeľ SLK Piešťany Klaus Pilz: Prioritou je práca pre ľudí

  • Nezaradené
  • 21. augusta 2009, 11:13
  • Autor:Igor Paulech

Kríza zasahuje do všetkých oblastí života mesta. Neobišla ani najvýznamnejšieho zamestnávateľa a poskytovateľa služieb u nás – Slovenské liečebné kúpele Piešťany (SLKP).

K akým opatreniam pristúpili kúpele na zamedzenie dopadov krízy? Ktoré investičné projekty pokračujú a ktoré museli byť zastavené? Aj o týchto témach sa rozprával Piešťanský týždeň s generálnym riaditeľom SLKP Klausom Pilzom.
Povedzte nám, do akej miery zasiahla globálna hospodárska kríza piešťanské kúpele?

– Pocítili sme to hlavne na obsadenosti hotelov a počte hostí. Obsadenosť máme momentálne približne 70-72 percent, čo je približne o 12 % klientov menej ako minulý rok. My sme s tým do určitej miery počítali, i keď nie v takej výške. Kríza určite ovplyvňuje aj kúpele, je to vidieť na našich trhoch.
Ubudli nám hlavne klienti z Nemecka, potom z Českej republiky a Poľska. Domáci trh je tiež veľmi citlivý. Pri klientoch, ktorých pobyty hradí poisťovňa, sme to tak nepocítili. Pre samoplatcov sme pripravili niekoľko ponúk a balíčkov služieb, ktoré sú cenovo veľmi zaujímavé. Objem ich predaja však nie je taký veľký ako minulý rok.

Bude mať súčasná situácia dopad aj na počet zamestnancov?

– Sme jednou z mála spoločností, ktoré na začiatku roka navýšili platy zamestnancov o štyri percentá. Kríza a situácia na trhoch sa neustále vyvíja, a preto nemôžeme povedať, či nedôjde k prepúšťaniu. Ak by tržby boli nižšie oproti plánu, musíme aj my reagovať. Pripravili sme tiež stretnutie s odborármi a počítame s ich súhlasom na flexi konto.
To znamená, že ľudia zostanú na svojich pozíciách, len budú menej pracovať. Naším hlavným cieľom je udržať v kúpeľoch zamestnanosť. Všetci musíme na tom spolupracovať. Manažment je pripravený, a ako som už spomínal, budeme rokovať s odbormi.

Majú kúpele v súčasnosti rozbehnuté nejaké väčšie investičné akcie? Ako je to s plánmi do budúcna?
– Momentálne sme zabrzdili takmer všetky investície, i keď plány máme hotové. Plánujeme investovať do rekonštrukcie Balneoterapie, závisí to však od hospodárskeho výsledku roku 2009. Pripravili sme aj projekty na rekonštrukcie izieb napríklad v Balnea Esplanade.
Ide však o horizont približne dva až tri roky. Neskôr by sme chceli investovať do Pro Patrie, kde musíme riešiť izby bez sociálnych zariadení. Máme tiež v pláne druhú fázu rekonštrukcie Irmy. Momentálne však tieto projekty čakajú. Budeme ich riešiť jeden za druhým. Prioritou číslo jedna zostáva nateraz Balneoterapia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava