Aj jazda na korčuliach má svoje pravidlá

  • Spravodajstvo
  • 21. augusta 2009, 10:41
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – K obľúbeným možnostiam športového vyžitia a trávenia voľného času Piešťancov patrí Kolookruh Sĺňava. Podľa prieskumu jeho spoluautorov – neziskovej organizácie ProPolis – v letných mesiacoch zaznamenajú až okolo dvestotisíc návštev cyklotrasy. Nie všetci návštevníci však vedia, ako sa na tejto komunikácii má správne jazdiť.

Kolookruh monitorujú
Na trase je osadených osem tabúľ, na ktorých sú uvedené aj pravidlá, ako sa na kolookruhu správať. Sú umiestnené napríklad pri Kruhovke, Lodenici či Kubánovej výsadbe. Spýtali sme sa niekoľkých korčuliarov a cyklistov, či tieto pravidlá poznajú.

Kým väčšina je takpovediac bežne zaužívaným štandardom, niektoré do istej miery „vybočujú z radu". Mladé piešťanské korčuliarky nevedeli, že pri predchádzaní iných korčuliarov by mali volať „hop, hop" alebo „stopa". „Už dlhšie sem chodievame z Trnavy, ale vôbec netušíme, ako by sme sa zachovali, keby sme počuli niečo takéto," prekvapene reaguje skupinka korčuliarov, keď sme sa ich opýtali, či poznajú toto pravidlo.

Bezpečnosť či dodržiavanie pravidiel kontroluje aj mestská polícia. „Cyklohliadky počas leta monitorujú túto časť mesta približne tri až štyrikrát za týždeň. Občas oblasť sledujeme aj na autách," hovorí zástupca náčelníka Peter Gogol. „Zatiaľ sme tu neriešili žiadne závažnejšie priestupky. Hliadky skôr upozorňujú na pravidlá a ich rešpektovanie."

Na cyklotrasu občas vybehnú aj autá
Problémy na Lodenici mávajú aj vodiči. „Stáva sa, že niektorí ľudia omylom vybehnú autom až na cyklotrasu, pretože dopravné značenie je nedostatočné," spomína Michal Fiala z bufetu Dino. Podľa neho by bolo vhodné osadiť na niektorých miestach aj osvetlenie, aspoň solárne stĺpy. „Po zvážení náročnosti takejto investície sme sa rozhodli, že osvetlenie nebude súčasťou tohto projektu," hovorí Viliam Vavro z organizácie ProPolis.

Budúcnosť kolookruhu a rozširovania trás je priamo závislá od finančných zdrojov a ochoty spolupracovať zo strany okolitých obcí. „Našou snahou je osloviť okolité obce k spolupráci pri dokončení trasy na ľavom brehu Váhu, pravdepodobne to budeme realizovať cez granty," uzatvára Viliam Vavro.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav