Povstanie oslávia v opravenom amfiteátri

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. augusta 2009, 10:04
  • Autor:Viera Dusíková

Krajské oslavy Slovenského národného povstania aj tento rok budú v Prašníku. Uskutočnia sa v nedeľu 30. augusta v nádhernom prostredí amfiteátra v Pustej Vsi. Odvážni ľudia z kopaníc, obyvatelia tejto obce, pred 65 rokmi totiž pomáhali v odboji ako sa dalo, hoci prežívali veľký strach.

V noci partizáni, cez deň Nemci
V noci k nim po jedlo chodili partizáni a cez deň nacisti. Kde inde, ak nie v Prašníku, v Dúbrave či Pustej Vsi by teda mala zaznieť slovenská hymna na počesť všetkým, ktorí sa do Povstania zapojili? Slobodu mnohí z nich vykúpili tým najcennejším – svojím životom! Obyvatelia veria, že počasie ich nesklame a oni využijú priestory amfiteátra, ktorý už celé týždne v každej voľnej chvíli rekonštruujú bez nároku na odmenu. Pomáhajú im ľudia z celého okolia. „Minulý rok sme mali smolu, oslavy sa mali konať v amfiteátri, no tesne pred termínom nám ktosi ukradol celé tri rady lavíc. Bolo ich asi tristo. Preto sme oslavu museli presunúť do stredu obce," prezradila nám
starostka Prašníka Zuzana Jurčová.
Lavice sú už obnovené, a nielen tie. „Keďže ide o významné výročie, požiadali sme aj ľudí z okolitých obcí, aby nám pomohli opraviť amfiteáter. Bol už v žalostnom stave," dodala starostka. „Zatekalo nám tu, steny boli plné plesní, potrebovali sme vymeniť vchodové dvere, vonkajšie omietky, izolovať pódium a opraviť poškodené toalety. Boli veľmi ústretoví a pomohli nám s prácou i materiálom," uviedla predsedníčka miestneho spolku Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Božena Mocková z Prašníka.

Podpísali memorandum
Aj vďaka sponzorom a dobrovoľníkom sa tu v nedeľu 30. augusta uskutočnia veľkolepé oslavy. Memorandum o ich spoločnej príprave podpísali v pondelok predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, starostka Prašníka Zuzana Jurčová, primátor Vrbového Ivan Borovský a predseda Oblastného výboru SZPB v Piešťanoch, Ľubomír Pastucha. „Veríme, že počasie sa nám vydarí. Slávnosť sa začne v osade Dúbrava, kde položíme veniec vďaky pri pamätníku generála Iľju Danieloviča Dibrova," prezrádza plány starostka Jurčová. Generál Dibrov bol postrachom fašistov a za jeho hlavu vraj vypísali Nemci odmenu až 500-tisíc mariek. Nikto ho však neprezradil.
Sprievod sa potom presunie do Pustej Vsi na cintorín, kde účastníci tiež položia čerstvé vence k hrobom ruských partizánov. Po pietnych aktoch odznie v amfiteátri kultúrny program, v rámci ktorého budú aj koncerty domáceho spevokolu Holeška, následne vystúpi folklórny súbor Krajnanec a country kapela Neznámi. Oslavy vyvrcholia o pol siedmej večer zapálením vatry. Zvedavcov a priaznivcov vojenskej techniky určite poteší prezentácia Klubu vojenskej histórie Československej ľudovej armády z Piešťan.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín