Hody sa udomácňujú aj v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 18. augusta 2009, 11:17
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Piešťanci slávili výročie posvätenia svojho rímsko-katolíckeho chrámu svätého Štefana nielen modlitbou, rozjímaním a chrámovým spevom, ale aj popoludňajšou hodovou siestou s muzikou, cukrovou vatou, sladkým burčiakom a medovníkmi.

Piešťanské hody sú iné ako  dedinské. Oslavovať sme ich začali len pred pár rokmi a chvíľu ešte potrvá, kým sa udomácnia aj u piešťanských gazdiniek.  Jednu, ktorá by nám mohla ísť príkladom, sme objavili pri cukrovej vate. „Po prvýkrát som pozvala deti aj vnúčence, upiekla kačicu aj lokše, všetci sa len tak zalizovali,“ s úsmevom podotkla Katarína, okolo ktorej sa tmolili dve deťúrence s vrtuľkami v rukách. 


Slávnostnú hodovú omšu odslúžil nový dekan Ján Bederka, ktorý načrel do starokresťanských textov: „Nech sú požehnaní stavitelia chrámov, nech sú požehnaní tí, ktorí do nich vstupujú v deň ich posviacky…“ Jeho požehnanie sa v nedeľu dotklo nielen stovky ľudí, ktorí naplnili kostol, ale aj tých, ktorí prišli pre zábavu. O kultúrny program sa dopoludnia postaral spevácky zbor Coro Laudamus a piešťanské Rozmarínky a popoludnie patrilo cimbalovke – Chabovienke a energickým recesistom z Parných valcov. Kým dospelí koštovali burčiak, ich deti šantili na nafukovacom hrade i šmykľavke a tie trpezlivejšie čakali v dlhej „šóre“ na maľovanie tváričiek.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín