Ján Bederka: Kňazský humor existuje

  • Spravodajstvo
  • 14. augusta 2009, 11:08
  • Autor:ad

PIEŠŤANY – Na piešťanskej fare pri Kostole sv. Štefana od začiatku augusta „úraduje“ nový farár a dekan v jednej osobe – vdp. Ján Bederka.

Prišiel k nám z neďalekých Moravian nad Váhom a prvú omšu odslúžil túto nedeľu vo farskom kostole. Za svoje hlavné poslanie považuje päťdesiattriročný kňaz okrem šírenia Božieho slova pomoc svojim farníkom. Na post u nás nastúpil po Jozefovi Bohunickom, ktorý sa stal farárom v Hornej Strede.
„V Moravanoch som sa cítil veľmi dobre, prijali ma za svojho a neodchádzalo sa mi ľahko," hovorí nový piešťanský dekan, ktorý v tejto obci strávil trinásť rokov. „Snažil som sa ale zobrať to tak kňazsky, kde ma pošlú, tam idem." Premiestnenie ho trochu zaskočilo, lebo obvykle sa výmeny vraj robia k prvému júlu. „Bol som na dovolenke a tam som sa dozvedel, že idem sem do Piešťan. Ešte stále som to celkom nestrávil, pretrvávam v stave takého sťahovania." Na faru do Moravian namiesto neho nastúpil Peter Rúčka, ktorý predtým slúžil v Dlhej pri Trnave. „Môj nástupca zrejme prežíva to isté," myslí si Ján Bederka, ktorý moravianskym farníkom prirástol k srdcu a za jeho pôsobenie mu ďakujú aj na stránkach Piešťanského týždňa. „Neviem, či sa mi podarilo si ich získať, ale kňaz musí mať rád ľudí, ktorým slúži. A keď som niekom nezištne pomohol, v tom vidím zmysel svojej práce a poslania."
V Piešťanoch ho zatiaľ čaká kopa práce, najskôr si musí na starej fare upraviť bývanie, spoznať chod kancelárie, zoznámiť sa s farníkmi. Pri ďalších plánoch s dekanátom počká na víziu arcibiskupa „On má predstavy, ako odpovedať na otázky ľudí, čo ich v súčasnosti trápi. Aby sme vedeli ľuďom aj čosi ponúknuť." Podľa Jána Bederku totiž za kňazom príde obvykle človek práve vtedy, keď má problémy a so svojimi radosťami sa s nimi málokedy podelí. „Niekedy je to aj pre nás veľmi ťažké, musíme všetko v sebe spracovať a stráviť, a tak sme možno občas viac unavení, ako by sme chceli." Na otázku, či aj duchovným pastierom pomáha v takých chvíľach humor, sa pousmeje: „Samozrejme, i kňazský humor existuje, vieme sa na sebe i na svojom okolí zasmiať." Viac sa však podľa neho stretávajú so situáciami, kde sa vyžaduje vážnosť a pieta, preto musia citlivo odhadovať, kedy je žartovanie vhodné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek