Blog Slávky Novákovej: Penáze, lóve, money

  • Blogy / Blogy
  • 14. augusta 2009, 09:11
  • Autor:Slávka Nováková

Jeden veľmi úspešný majiteľ zahraničného holdingu, ktorý začínal od piky, čiže z ničoho mal v televízii reportáž o svojej kariére a medzi iným povedal túto múdru vetu:

“Peniaze sú dobrý spoločník, ale zlý vládca. Keď necháš nad sebou vládnuť peniaze, dostávaš sa do bludného kruhu…” a ideš dole vodou
Peniaze, lóve, penáze, money a ako hovorí môj syn svojou štrnásť ročnou rečou “keše” sú pre život veľmi potrebné. Bez peňazí si nekúpiš jedlo, nezaplatíš nájom, elektrinu, nekúpiš lístok na autobus, jednoducho nie si schopný fungovať. Peniaze boli vymyslené ako platidlo za prácu, tovar, služby a inak to v dnes nefunguje. Niekde sa dá uplatniť barter – výmenný obchod ale všade to nejde.
Môj otec ma učil: Váž si každú korunu, peniaze sa zarábajú ťažko, míňajú ľahko. Nie je umenie rozhádzať peniaze. S peniazmi treba jednoducho vedieť narábať,vedieť ich investovať, vedieť ich míňať. A ešte jedno staré ľudové porekadlo hovorí, že kto si neváži malé peniaze, ten si neváži ani veľké peniaze.
V dnešnej krízovej dobe veľa ľudí žije zo sociálnych dávok a podpôr, ktoré sú také nízke, že sa nedajú nejako rozplánovať, zaplatíte ledva najnutnejšie veci a ako sa hovorí:”máte po rybičkách”.
S jedlom rastie chuť. Kto má veľa peňazí, často chce mať ešte viac. Veď je príjemné ísť na luxusnú dovolenku, pekne bývať, kvalitne sa stravovať, krásne sa obliekať.
Keď však na tieto veci peniaze nedostanete do daru, alebo nezdedíte obnos musíte si ich zarobiť. A keď sa dostanete do kruhu, že viac a viac, vlastne pracujete od nevidím do nevidím.
A v štyridsiatke máte vysoký tlak,cukrovku a iné nepríjemnosti. Všetko triezvo. Moja švagriná pochádzajúca z Tužiny, vychovávaná veľmi múdro vravela.
Chcem žiť tak, aby keď mám chuť na údený syr, mohla by som si ho kúpiť…
Možno sa to niekomu zdá priskromné, ale je v tom kus pravdy.
Nie je dobré, ak niekto príde k peniazom spôsobom: “Synček nech sa páči, tu máš dva milióniky, otvor si firmu. Nepôjde? Tak tu máš päť na ďaľšiu…”
Tiež nie je dobré, keď niekto peniaze má a dusí ich lakomým spôsobom. Nenaje sa, neoblečie, nejde na dovolenku, nerozosvieti elektrinu, týždeň vysmáža na lacnom oleji /ak nie na indulóne/ Ale má svoje pekné, štebotavé peniažky. Potom z indulóny dostane vredy a nebanková spoločnosť, kde má uložené peniaze skrachuje…
Múdri ľudia, ktorí začínali od piky a vypracovali sa svojím vlastným pričinením si vedia peniaze aj vážiť aj ich investovať. Ten kto má hotel a začínal v ňom ako umývač riadu, potom ako pomocný čašník, potom ako barman, neskôr ako prevádzkár alebo po novom front office manager vie, čo je to práca a ako sa zarábajú peniaze.
Videli ste poklad na Striebornom jazere? Pamätáte si záber z jaskyne keď sa chamtivý hľadač pokladu topí a z hladiny trčí ruka so zlatým džbánom???
Ten kto sa naháňa za mamonom si svoju cestu vytýči sám a obyčajne sa mu to pomstí.
Vážim si všetkých ľudí, ktorí poctivo pracujú, nemajú veľké oči a tešia sa z maličkostí.
Lebo v maličkostiach je krása a základ všetkého.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav