Vedci nás možno zbavia kliešťov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. augusta 2009, 08:38
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Prišli ste domov z lesa a až večer pri sprchovaní ste objavili, že na vašom tele si lebedí kliešť? Túto malú čiernu bodku s hlavičkou, sosáčikom a nôžkami vraj ktosi za jeho mimoriadne biologické vybavenie považuje za mimozemšťana.

Buďme však realistickí a zostúpme na zem. Pod kolenom či za uchom máme kliešťa a potrebujeme sa ho rýchlo zbaviť. Ako? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal virológ RNDr. Gustáv Russ, DrSc., CSc., z bratislavského Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied.
Aký účinný prostriedok proti prichyteniu kliešťa používate vy?
– Keď idem do prírody, vždy sa snažím vhodne obliecť. Dám si dlhé nohavice aj tričko či košeľu s dlhými rukávmi a na chodidlá si navlečiem ponožky. Cez odev sa kliešť nedostane k pokožke, a tým znižujem jeho šance prisať sa.
Povedzme ale, že sa mu to predsa podarí. Ako sa ho zbavíte? Točiť sa vraj neodporúča, lebo kliešť vraj nemá „závity"…
– Ja používam na vytiahnutie kliešťa leukoplast či lepiacu pásku. Priložím ju opatrne tak, aby som kliešťa nerozpučil, ale zároveň aj aby bol dobre pritlačený z oboch strán k leukoplastu. Potom ho jednoducho odlepím a skontrolujem, či je na páske celý. Moja manželka zasa používa pinzetu, kliešťa do nej uchopí a opatrne ho točí tak, aby ho nerozpučila. Následne ho vyberie von. Pri takejto operácii však hrozí, že sa kliešť rozpučí alebo kúsok z hlavičky zostane dnu. Chce to prax. Moja obľúbená metóda s leukoplastom má oproti pinzete výhodu, pretože prax nevyžaduje. Napriek tomu veľmi rád a ochotne prenechávam túto zodpovednú prácu manželke, ktorá často vyberá kliešťov nášmu psovi.
Je nebezpečné, ak hlavička kliešťa ostane v tele?
– Za predpokladu, že kliešť nie je infikovaný, spôsobí zavŕtaná, odtrhnutá hlavička hnisavú ranku. Môže trvať pár dní, kým sa jej telo samovoľne zbaví. Ak je ale kliešť infikovaný, hrozí oveľa vážnejší problém. Ani s rozpučeným kliešťom sa nehodno hrať, treba sa ho čím skôr zbaviť. Okrem iných škodlivých látok obsahuje vírus aj borélie. V jeho tele sa nachádza tiež veľa látok, ktoré môžu vyvolať alergiu.
Prečo mnohokrát ani nezistíme, že tá potvorka si na nás pochutnáva?
– Kliešte majú veľmi účinnú zbraň na oklamanie nepriateľa. Sú to ich sliny, ktoré vylučujú zo žliaz v okamihu prichytenia. Ich sliny obsahujú také látky, ktoré znecitlivia miesto, ku ktorému sa kliešť prisaje, takže nás ani nič nesvrbí, ani nepáli. Preto sa môže stať, že tohto nevolaného hosťa dlho nespozorujeme, čím získa čas na úspešné prenesenie vírusu do organizmu. V prípade kliešťovej encefalitídy môže vírus do tela vniknúť aj nymfami. Tie predstavujú jedno z vývojových štádií kliešťa. Sú menšie ako kliešť a ťažšie sa odhaľujú.
Popíšte príznaky kliešťovej encefalitídy.
– Asi polovica ľudí sa o tom, že sú infikovaní kliešťovou encefalitídou, nikdy nedozvie, pretože u nich prebehne len bezpríznaková infekcia. U ostatných sa najprv prejavia príznaky ako pri chrípke, potom nasleduje krátka prestávka. Trvá aj niekoľko dní. Nastáva druhá fáza. V nej môže mať človek vysoké teploty a silné bolesti hlavy. Táto choroba sa nedá liečiť, používajú sa pri nej iba prostriedky na zmiernenie ťažkostí. U asi jedného percenta infikovaných ľudí môže prejsť do chronickej podoby pretrvávajúcej celý život.
Aké môže toto ochorenie spôsobiť následky?
– Kliešťová encefalitída môže spôsobiť trvale rôzne neurologické problémy, v ťažších prípadoch môže človek aj ochrnúť, má psychické poruchy, súhrnne by sa to dalo nazvať -syndróm skazeného života. Kliešťovej encefalitíde sa dá ubrániť vakcináciou. U nás je dostupná vysoko kvalitná vakcína nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Nie je povinná, ale mnohí ľudia ju už využili. Aplikuje sa v troch dávkach a každé tri roky treba očkovanie jednou dávkou zopakovať. Je to kritické, pretože, len malé množstvo protilátok, ktoré zostalo v organizme po poslednom očkovaní, môže prípadnú infekciu veľmi zhoršiť. A tým sa vírus kliešťovej encefalitídy líši od druhých vírusov.
Ďalším veľkým strašiakom je lymská borelióza, ktorú človek môže dostať uštipnutí kliešťom. Ako sa prejavuje?
– V mieste, kde bol kliešť prichytený, sa zvyčajne pri borelióze objaví červený kruh. To je prvý znak, že do tela človeka vnikli borélie. Potom môžu nastať bolesti kĺbov, u niektorých infikovaných môže prejsť choroba do chronického štádia, nastanú problémy so zrakom a opäť aj iné neurologické problémy.
Popíšte, čo sú to borélie? Ako sa rozmnožujú? A prečo sú také nebezpečné?
– Borélie sú baktérie a nebezpečné sú preto, že sa proti nim nedokážeme chrániť, pretože dosiaľ nik nevyvinul účinnú vakcínu. Borelióza je nebezpečná aj preto, že sa niekedy ťažko diagnostikuje. Ak sa potvrdí neskoro po infekcii, problematicky sa lieči.
Aké sú preventívne opatrenia proti borelióze?
– Najlepšie je vyhnúť sa kliešťom. Ak ho už máme prisatého a objavili sme ho včas, treba ho okamžite odstrániť. V súčasnosti sa však pripravuje vakcína, ktorá má zabrániť usadeniu tohto živočícha na človeku.
Robia sa na Slovensku aj vyšetrenie kliešťov? Myslím tým postup -mám kliešťa, idem na chirurgiu, lekár mi ho vytiahne. Môžem ho požiadať o laboratórne vyšetrenie kliešťa napríklad na prítomnosť borélií?
– Neviem o tom. Bežne sa to robí v Čechách – na virologickom pracovisku v Českých Buděj ovi ciach. V prípade potreby je však možné kliešťa poslať poštou vo vhodnom obale do nášho Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied na Dúbravskej ceste číslo 9, 845 05 Bratislava.
Ak má lekár podozrenie na lymskú boreliózu, na začiatku ochorenia vraj ordinuje antibiotiká. Je šanca, že aj keď sa v krvi borélie objavili, môžu ich lieky zlikvidovať?
– Antibiotiká sú jediný spôsob na liečbu boreliózy. Oproti iným chorobám sa používajú nezvyčajne dlho – mesiac i viac. Borélie sú baktérie, ktoré aby prežili a dokázali sa rozmnožovať, musia vyrábať rôzne produkty, v čom im pomáhajú katalyzátory – ich enzýmy. Antibiotiká sú látky, ktoré zabránia tomu, aby sa baktérie mohli rozmnožovať, prípadne ich rovno usmrtia.
Spomínali ste, že očkovacia látka proti borelióze nejestvuje, sú vraj len v štádiu výskumu a klinických štúdií. Prečo? Sú borélie také potvorky, že sa neustále menia, a tak sa hrajú s vedcami na skrývačku?
– Očkovanie proti borelióze sa zatiaľ nerobí. V Česku sa však po päťročnom výskume podarilo pripraviť vakcínu, ktorá sa testuje, a verím, že bude v dohľadnej dobe k dispozícii. Neviem presne formulovať, prečo vývoj vakcíny proti borelióze je taký zložitý, ale vývoj akejkoľvek vakcíny predstavuje veľký problém. Ide predsa o látku, ktorá sa bude aplikovať ľuďom, musí chrániť pred danou chorobou, byť absolútne bezpečná, nesmie spôsobovať žiadne vedľajšie účinky a, samozrejme, mala by byť aj cenovo dostupná.


RNDr. Gustáv Russ, DrSc., CSc.
absolvoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave – odbor chémia-fyzika. Od roku 1966 pôsobí vo Virologickom ústave SAV v Bratislave. Zaoberá sa výskumom štruktúry, interakcie a funkcie protilátok špecifických pre vírusy chrípky, a tiež výskumom herpetických vírusov. So svojou manželkou RNDr. Katarínou Polákovou, DrSc., spolupracuje aj v oblasti onkologického výskumu. V období rokov 1988-2007 pracoval vo Virologickom laboratóriu Národného ústavu zdravia v Bethesde (USA). Publikoval asi stovku vedeckých prác, vychoval desať doktorandov a 15 rokov prednášal na UK v Bratislave imunológiu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel