Ruže nielen na okrasu

  • Nezaradené
  • 13. augusta 2009, 08:11
  • Autor:Ing. Jozef Šimko, PhD.

Ruže odpradávna sprevádzajú človeka na jeho ceste životom. Okrem okrasnej funkcie slúžili v stredoveku aj ako zdroj liekov alebo potravina vo forme sladkostí a dezertov, vína a nealkoholických nápojov.

Medzi gurmánmi je aj v súčasnosti obľúbená marmeláda alebo rôsol, ktorý si môžeme vyrobiť tiež doma. Základom je výluh lupienkov aromatických ruží v červenom víne. Túto zmes potom varíme so želírovacím cukrom a plníme do pohárov. Druhou možnosťou je využitie šípok, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C.
Rez robíme podľa použitia kvetov
V júli nastáva obdobie rezu ruží vo vegetácii, prebieha rez po odkvete. Rozoznávame ruže jedenkrát kvitnúce, tie dokvitajú v tomto období a už nekvitnú. Patrí sem skupina parkových ruží, historických ruží a niektoré popínavé a viackrát kvitnúce – remontantné. Ruže režeme podľa toho, na čo chceme kvety použiť. Ak na kvety do vázy, režeme odkvitnuté kvety na druhé, tretie očko odspodu výhonu. Najkrajšie sú potom za 4-6 týždňov. Ak chceme kvety na záhone, režeme na druhý päťpočetný list od kvetu. Nechávame dlhšie výhony, ktoré zakvitnú asi za tri týždne a rýchlejšie vytvárajú množstvo kvetov na kratších stopkách. Ťahavé ruže, ktoré nazývame ramblery, poznáme podľa tenkých dlhých stoniek dĺžky až 9 m. U týchto odrezávame celé odkvitnuté výhony už od zeme. Climbery – ťahavé ruže vyvinuté z klasických krovitých ruží – majú hrubé výhony do dĺžky iba 2-4 metre. Režeme ich mierne, väčšinou odstraňujeme iba odkvitnuté kvety, a to po druhý päťpočetný list od kvetu. Rez vynecháme iba vtedy, ak chceme mať na rastline šípky.
Nemusíme ich trápiť
Už sa i k nám dostáva trend zo západnej Európy – kupovať ruže kvitnúce, zasadené v kontajneroch, aby zákazník videl aj kvet rastliny a vybral si podľa svojho vkusu. Takéto rastliny môžeme sadiť po celý rok. Veľmi dôležitý je však výber odrody. Vždy sa treba informovať o konečnej veľkosti rastliny, aby sme ich nemuseli zbytočne rezať a trápiť. Na rez volíme čajohybridy, do záhrady na okrasu sú vhodnejšie parkové ruže, drobnokveté ušľachtilé ruže, botanické ruže a mini ruže.
Už pri nákupe treba dbať na zdravotný stav rastliny. Skontrolujeme listy, ak sú napadnuté, matné s povlakom alebo opadané, rastliny nekupujme. U už vysadených rastlín sledujeme hlavne hubovité choroby ako múčnatka, hrdza a čerň. Ako prevenciu môžeme použiť biologickú ochranu – zálievku zákvasom žihľavy, ktorý posilňuje listy a huba ich nenapadá. Pri silnejšom výskyte je však potrebná chemická ochrana. Pri černi – opadávaní listov – odstraňujeme listy aj z pôdy, sú zdrojom spór húb, ďalšej nákazy.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín