Povyše Slovana boli tri mlyny

  • História
  • 13. augusta 2009, 07:35
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Do rúk odbornej i laickej verejnosti sa dostáva nová publikácia Piešťany v zrkadle historických pohľadníc. Táto knižka je reprezentačná vzhľadom i obsahom.

Po prvýkrát sa v nej môžete prostredníctvom výberu 330 dobových pohľadníc pozrieť na históriu Piešťan. Textová časť je v slovenčine, angličtine a nemčine. A preto môže poslúžiť ako pekný darček nielen tu u nás, ale aj do zahraničia. Starší sa možno aj vďaka týmto snímkam vrátia na miesta, kde kedysi žili, a ktoré majú dnes inú panorámu. Mladším zasa autori a vydavateľ – Balneologické múzeum – odokryli kus nádhernej histórie mesta. Pripravili sme pre vás ďalšiu stránku zloženú zo starých piešťanských pohľadníc, ktoré nájdete v spomínanej knihe. Získať ju môžete v expozíciách výstavných priestoroch Balneologického múzea v Kúpeľnej dvorany alebo Vile dr. Lisku.
(Obrázky sú použité so súhlasom vydavateľa.)
Pohľad na domy Pod Párovcami smerom od Kostola sv. Štefana. V popredí sú „gedry", ktoré sa nachádzali v mieste terajšieho parčíka. Miesto bolo eldorádom pre hry detí. Vľavo od týchto domov bol erdödyovský kaštielik – kúria (teraz tu stoja lesnícke bytové domy).
Okrem potočných boli mlyny aj na rieke Váh. Lodné mlyny umiestnené na nich sa chodilo s obilím a späť s múkou po drevenej lávke. Tieto tri zachytil na prelome 19. storočia rodinám Antalovcov, Arbetovcov, Vavrovičovcov a dvoch pontónoch – „hajovoch" majitelia pripútali reťazami k brehu Váhu. Do tor pohľadnice v roku 1905 povyše hotela Royal (Slovan). Vodné mlyny patrili Ševelovcov. Zanikli okolo roku 1920 po výstavbe Ružového mlyna.
Pohľad na dnešnú Štefánikovu ulicu spred križovatky. Vľavo je Díčova, vpravo Fándlyho ulica. Popod kamenný most prenikala voda z Važín. Kúpavali sa v nej husi aj kačice. V tejto časti Piešťan sa vyskytovali aj stavby z tvrdého materiálu so škridlovými strechami. Vľavo je obecná studňa. Záber je z obdobia po roku 1905.
Prvá elektráreň bola v Piešťanoch uvedená do prevádzky 9. novembra 1905. Jej budova na terajšej Staničnej ulici zatiaľ na svoje oživenie čaká…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila