Futbalisti Moravian oslávili jubileum dôstojne

  • Šport / Futbal
  • 13. augusta 2009, 08:13
  • Autor:Štefan Gregorička

Futbal v Moravanoch nad Váhom oslávil v tomto roku 80. výročie svojej existencie. Pri tejto príležitosti vedenie súčasného klubu OTJ Moravany zorganizovalo slávnostné popoludnie, na ktoré pozvali aj dve desiatky žijúcich zaslúžilých hráčov a funkcionárov klubu.

Samozrejme, že medzi nimi už nemohol byť Karol Hanic a ďalší, čo futbal pred ôsmimi desaťročiami v obci zakladali. Medzi odmenenými však nechýbali hráči z ďalších generácii futbalistov. Dvaja z nich – Karol Masaryk starší a Rudolf Rusnák – si na časy svojho pôsobenia v klube pre náš týždenník zaspomínali takto: „My sme ešte kopali do lopty na ihrisku na Hlinníku. Až neskôr sa začalo hrávať na mieste, kde stojí dnešný pekný štadión.
Za našich čias tu však bola len roľa. Keď nám ju vedenie družstva uvoľnilo, lesáci ju splanírovali a Rudo Hašuk ihrisko vymeral, aby sme tu mohli hrávať zápasy. Namiesto kabín bola pri hracej ploche iba jedna búda a ihrisko nebolo oplotené. Problémom boli aj financie. Na činnosť sme si zarábali poriadaním hodových zábav. Za dva dni sme však zarobili toľko peňazí, že nám stačili na činnosť na celý rok. V našich časoch sa hrávala v obci len okresná súťaž, takže to nebolo veľmi nákladné."
Napriek tomu, že Moravanci nehrali žiadnu vysokú súťaž, v ich obci vyrástli viacerí výborní futbalisti. Tóno Halás a Mišo Kotula dokonca hrávali v Piešťanoch druhú ligu. Rozmach futbalu v Moravanoch však nastal až v poslednom desaťročí. To už je parketa pre súčasného prezidenta klubu Igora Kirku, vďaka ktorému sú futbalisti z Moravian v tretej najvyššej slovenskej súťaži: „Do Moravian som prišiel v roku 1987 ako hráč z Banky. Neskôr som sa tu oženil a v roku 1991 som sa stal šéfom futbalového klubu. Odvtedy to ťahám. Za mojej éry sa za aktívnej pomoci obce vybudoval celý areál futbalového štadióna. Stálo to veľa síl i finančných prostriedkov. Spočiatku tu bola len hracia plocha. Až neskôr sa začalo budovať oplotenie, kabíny, tribúny i celý areál. Momentálne má hodnotu do 664-tisíc eur (20 miliónov korún). Na našom zmodernizovanom štadióne sa hrali aj medzištátne zápasy od 17-ky až po 21-ku, ba boli tu aj ženy. V tomto trende chceme pokračovať naďalej.
Pokračujeme v dobudovávaní areálu, čoskoro pribudne ihrisko s rozmermi 20×40 metrov s umelým trávnikom a nový nohejbalový dvorec. Z tej strany štadióna bude aj vchod. V objekte bude relaxačné centrum, posilňovňa, fitcentrum. Čo sa týka samotného futbalu – chceme hrať čo najlepšie. V minulej sezóne sme skončili na výbornom piatom mieste. Sme tu víťazné typy, chceme vyhrávať naďalej."
V súčasnosti má moraviansky futbal zastúpenie nielen v druhej futbalovej lige dospelých, ale aj v súťažiach mládežníckych kategórií. Dorastenci obsadili v nedávno skončenej sezóne v štvrtej lige šieste miesto a žiakom patrila v krajskej súťaži desiata priečka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel