Divadlo ilockých Slovákov v monografii

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. augusta 2009, 08:06
  • Autor:ii

Knižnica v obci Dolný Lopašov sídli v kultúrnom dome a k dispozícii má okolo šesťtisíc titulov rôznych žánrov.

Začiatkom júla, počas družobnej návštevy futbalistov v chorvátskom meste Ilok, získala do svojej zbierky kníh jeden vzácny exemplár darovaný ilockými Slovákmi. Ide o monografiu Slovenské divadlo v Iloku 1914 – 2008 / Slovačko kazalište u Iloku 1914 – 2008, mapujúcu spoločenský a kultúrny život tunajších Slovákov.
Dielo je písané dvojjazyčne – v slovenčine aj v chorvátčine. Jeho autormi sú Ružica Černi, učiteľ slovenčiny v miestnej škole Vlatko Miksad a Ratko Sudecký. Posledný z autorov žije v Bratislave a pracuje v Rádiu Expres. Knihu vydala v roku 2008 ilocká Matica slovenská. Publikácia zachytáva bohatú kultúrnu činnosť, divadelné pôsobenie a snahu zachovať slovenskú národnú identitu, kultúru a jazyk v tejto oblasti. Monografia približuje celý vývin divadla v Iloku. Sedemdesiat rokov predstavení uvádza v chronologickom poradí spolu s menom autora hry, dátumom a miestom predstavenia, obsadením postáv. Nasledujú maskéri, technici, šepkári, režiséri…
O láske Iločanov k divadlu svedčí aj citát: „Divadelné umenie je jedinečné. Existuje iba na jednom mieste a v jednom časovom úseku – tu a teraz. To, čo vám z neho ujde, už neuvidíte. A prečo je divadlo divadlom? Lebo ho musíte vidieť. A aby ste ho videli, musíte sa poriadne dívať. "Autori knihy využili ako jeden z prameňov aj články, ktoré vyšli v miestnej tlači a nevynechali ani kritické postrehy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava