Žatva už finišuje aj pod horami

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. augusta 2009, 15:59
  • Autor:Š. Gregorička

Žatva v našom okrese sa končí aj v podhorských oblastiach, kde obilie dozrieva o niečo neskôr. Jedným z poľnohospodárskych družstiev, ktoré sme počas minulotýždňovej žatvy navštívili, bolo PD v Šípkovom.

Úrodu zberá v tomto roku z niečo vyše dvoch stoviek hektárov. „Najväčšiu, 140-hektárovovú výmeru, mala pšenica. Repku sme pestovali na 47 ha a jačmeň na 25 ha. S výnosmi repky som spokojný, priemer je 2,8 tony z hektára. Zatiaľ ju skladujeme doma, uvidíme ako sa budú hýbať výkupné ceny," hovorí agronóm Jozef Kolník. Aj obilie už má svojich budúcich majiteľov.
„Jačmeň od nás odoberá Agrochemický podnik v Trenčíne, ktorý nás zásobuje postrekmi na ochranu rastlín. Väčšinu pšenice budeme potrebovať na krmivo pre hovädzí dobytok, ktorého máme 600 kusov," pridáva sa zootechnik Maroš Slovák. V Šípkovom zberali obilie štyri kombajny, z toho dva z Podolia. Kombajn Claas však prišiel na výpomoc až z moravského Lipova. Kombajnistu Michala Galečku sme sa opýtali, ako sa mu na Slovensku kosí. „U nás sa ešte žatva nezačala, tak sme vám prišli pomôcť.
Počas dvoch týždňov sme najskôr kosili v susednom Podolí a teraz tu v Šípkovom. Na tejto parcele je celkom dobrá úroda pšenice. V niektorých častiach tu vymlátim aj šesť ton z hektára," hovorí M. Galečka. Šípkovskí družstevníci budú na rozdiel od niektorých iných zberať z poľa aj slamu. Väčšinu z nej zlisujú do balíkov, časť zoberú samozberacími vozmi a zastohujú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava