V Šterusoch maľovali kostol

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. augusta 2009, 16:16
  • Autor:Š. Gregorička

Hody v Šterusoch tento rok pripadli na predposledný júlový víkend. Tamojší kostol z konca sedemnásteho storočia totiž nesie meno svätej Márie Magdalény.

Aby sa veriaci cítili na hodových bohoslužbách čo najlepšie, Šterusania sa rozhodli zrekonštruovať interiér kostola.
V rámci rekonštrukcie toho stihli za necelých sedem týždňov dosť. Elektrikári Ernest Vadik a Rudolf Slabý spolu s brigádnikmi osadili v kostole nové svietidlá. Po nich sa dala do roboty maliarska partia Jozefa Srogončíka, ktorá celý interiér kostola vymaľovala. „Mali sme tu aj jedného reštaurátora z Partizánskeho, ktorý nám zreštauroval obraz nad oltárom. Vďaka dobrovoľným brigádnikom z radov miestnych veriacich sme pri spomínaných prácach ušetrili veľa peňazí. Navyše aj samotní majstri zľavili zo svojich finančných nárokov, takže sme spokojní," hovorí miestny kostolník Stanislav Kováč, ktorého sme minulú stredu zastihli spolu s Augustínom Jankovičom pri upratovaní kostola po maliaroch.
Kostol sv. Márie Magdalény postavili v roku 1685, o sedemdesiat rokov neskôr bol prestavaný do terajšej podoby a v roku 1990 k nemu pribudla aj veža. Keďže je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky, museli vlani pri výmene strešnej krytiny použiť rovnaký druh škridle, aká tam bola aj predtým, teda „bobrovku". K úplnej spokojnosti veriacich v Šterusoch chýba už len „obliecť" do nového šatu vonkajšiu fasádu kostola.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava