Slovák nepotrebuje viagru, tvrdí Berco Trnavec

  • Spravodajstvo
  • 5. augusta 2009, 09:57
  • Autor:vd

Utorňajšie stretnutie humoristu, satirika a literáta Berca Trnavca a jeho dvorného ilustrátora – Boba Perneckého sa v piešťanskom informačnom centre uskutočnilo bez straty dobrej nálady.

Berco, rodený Piešťanec chodil za oných čias na našu SVŠ-ku a tu bol strojcom obrovských veľkoplošných násteniek. Tento muž chcel pôvodne študovať na šupke, ale napokon sa rozhodol pre písanie.
Ovplyvnila ho slohová úloha, ktorú mu dal jeho profesor – mal totiž opísať rozlúčku s priateľom. A on ju pojal svojsky, s čiernym humorom.  Vydarila sa, a tak si zvolil radšej písanie.
Pôsobil v mnohých redakciách a svoje aforizmy, epigramy, bájky, poviedky a skeče zaznamenal neskôr do kníh, ktoré mu ilustroval Bobo. V Piešťanoch predstavili poslednú, má názov Slovák nepotrebuje viagru. Vraj preto, lebo sa pozrie vôkol seba, ako je to tu všetko hore nohami a je vzrušený na celý rok…
Bobo Pernecký ešte dnes pamätá na časy, keď mu jeho mama pri pečení podávala vrecúško od múky a on naň z druhej strany maľoval svoje zvláštne postavičky. Dokonca, v maminej skrini na vnútre dverí sa zachovali jeho prvé výtvarnícke pokusy.
Mal vtedy iba tri roky a ešte netušil,. Že od pätnástich začne publikovať kreslený humor, ktorý mu neskôr zabezpečí niekoľko domácich i zahraničných ocenení.
Rozhovor s oboma veselými autormi pripravujeme do novín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav