Marhule i broskyne zaujali výskumníkov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. augusta 2009, 16:06
  • Autor:V. Dusíková

Seminár i výstavu viac ako stovky vzoriek marhúľ a broskýň si minulý štvrtok vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch užili nielen pestovatelia ovocia, ale aj záhradníci z celého Slovenska.

Pestovateľov zaujali najmä najnovšie vzorky skorých marhúľ, ktoré sú úspešným obchodným artiklom. Majú aj pekné mená – Aurora, Pincod, Silvercod a jedna neskorá sa volá Gergeron. Po odborných prednáškach sa účastníci semináru pobrali do pokusného sadu. „Máme tu 118 odrôd marhúľ a 130 broskýň, z každej odrody po tri stromy," pustila sa do rozprávania riaditeľka Génovej banky SR Daniela Benediková. Keďže na Slovensku už prakticky nejestvuje ovocinársky výskumný ústav, jeho úlohu čiastočne preberajú vedci z Piešťan. Atak asi po štyridsiatich rokoch začali robiť analýzu DNA markerov tých odrôd marhúľ a broskýň, ktoré tu boli kedysi krížené, aby zistili, či sa ich vzorky nezmenili. „Je to len nepatrný kúsok práce a je načase urobiť v tomto smere niečo viac," uviedla Benediková. V Piešťanoch chcú preto založiť centrum výskumu rastlinnej výroby, ktoré by zahŕňalo aj uvedenú problematiku.
Na seminári odzneli prednášky o aktuálnej situácii v registri sadov marhúľ a broskýň, ktorú predniesol S. Michálek, o výsledkoch šľachtiteľského programu marhúľ na Korvínovej univerzite v Budapešti rozprával uznávaný výskumník a šľachtiteľ A. Pedryc. O nových chorobách a škodcoch v broskyňových sadoch kolegom povedal J. Števík a diskusiu i celý seminár viedol prezident Ovocinárskej únie Slovenska a riaditeľ Plantexu vo Veselom, M. Varga. Účastníci semináru si prezreli aj priestory Génovej banky SR, kde je uložené celé slovenské bohatstvo genetických zdrojov kultúrnych druhov rastlín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava