História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (20)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. augusta 2009, 16:04
  • Autor:Michal Serbin

Pojmom FUTURISTICKÝ rock bol označovaný prúd novej vlny vychádzajúci z hudobných a vizuálnych tradícií britského glitter rocku. Elektronická hudba využívajúca zvukové efekty tvorené pomocou syntetizátorov mala navodiť atmosféru predstáv o budúcej spoločnosti.

Dôležitou bola vizuálna zložka tvorená neobvyklými druhmi oblečenia, maľovaním tváre interpretov vyjadrujúcim bisexualitu a štylizáciou do postáv z vesmíru akýchsi kombinovaných ľudí a strojov, ktorí sa náhodne ocitli na Zemi. Niektoré skupiny tohto smeru splynuli s prúdom nového romantizmu. K jeho predstaviteľom patrili skupiny Devo, Ultravox, Visage, Tubeway Army, Gary Numan, John Foxx a v určitom období albumami Low a Heroes aj spevácky chameleón David Bowie. V britskej postpunkovej vlne sa objavil hudobný smer označovaný ako GOTHIC rock.
Jeho názov bol odvodený od gotického románu na prelome 18. a 19. storočia, ktorého dejovou zložkou boli hrôzostrašné príbehy. Svojím spôsobom predstavoval prechod od punku k psychadelickému revivalu polovice 80. rokov. Za zakladateľa tohto smeru je označovaná skupina Siouxsie and The Banshees, ktorá vychádzala z tvorby spisovateľa Elena Edgara Poea založenej na týchto tradíciách. Jej vedúcou osobnosťou bola Susan Dallion, nar. v roku 1957 v Londýne. Pôvodným členom skupiny bol aj Sid Vicious neskorší hráč na bicie v Sex Pistols. Časť skupín tohto smeru ako Cure alebo Killing Joke sa neskôr preorientovala na ľahší rock.
V prvej polovici 70. rokov sa v oblasti Los Angeles vyvinul LATIN rock ako fúzia rocku s populárnou stredoamerickou hudbou. Charakterizoval ho zvýšený dôraz na rytmickú zložku obohatenú perkusiami a využívaním dychovej sekcie. Príkladom je album Santana III, na ktorom hrala vtom čase najlepšia dychová sekcia z Oklandu pochádzajúceho súboru Tower Of Power. K ďalším interpretom tohto žánru patrili Airto, Flora Purin, Azteca alebo Malo.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín