Novým dekanom bude farár z Moravian

  • Spravodajstvo
  • 4. augusta 2009, 14:11
  • Autor:pet/ad

Na poste piešťanského dekana a správcu farnosti sv. Štefana nastala od 1. augusta zmena. Vdp. Jozef Bohunický vo funkcii končí, nahradil ho doterajší farár z Moravian nad Váhom Ján Bederka.

„Nebudem sa s vami lúčiť ani nejako bilancovať, neodchádzam totiž ďaleko, ale len do Hornej Stredy. Zostávam teda v kontakte tak s farníkmi, ako aj s vedením mesta," povedal nám bývalý dekan J. Bohunický. Spoluprácu s ním primátor mesta Remo Cicutto ocenil: „S dekanom Jozefom Bohunickým sa nám spolupracovalo dobre, pretože nastavil určité parametre fungovania cirkvi v Piešťanoch po ekonomickej stránke.
Dokázal dať na známosť, že cirkev je sebestačná, dokáže financovať svoje potreby a úlohy zo zdrojov, ktoré má, teda z milodarov od veriacich. Za jeho éry sa dostavala zvonica pri novom kostole a tiež na starom farskom kostole vidíme veľký kus práce, kde došlo k stabilizácii jeho statiky aj k výmene strechy a úpravy okolia v dosť veľkom rozsahu. Rovnako fara a byt pre kaplána dostali, čo potrebovali. Bol teda zrejme dobrým manažérom a aj jeho pastoračnú činnosť hodnotím veľmi dobre. Vzťah medzi cirkvou a mestom bude, dúfam, pokračovať tak ako doteraz aj s jeho nástupcom, dôstojným pánom Bederkom."

Jozef Bohunický sa s Piešťanmi nelúči
Dekanát a farnosť sv. Štefana v Piešťanoch po päťročnom pôsobení opúšťa kňaz Jozef Bohunický. Jeho odchod na faru do Hornej Stredy súvisí so zmenami v Trnavskej arcidiecéze, kde dochádza k pohybu v desiatkach farností. Odchádzajúceho dekana Bohunického sme v piatok zastihli pri balení, ktoré na chvíľu prerušil, aby nám odpovedal na pár otázok.
Ako hodnotíte obdobie, ktoré ste u nás strávili?
– Prvá moja reakcia bola, že idem do svetoznámeho mesta. Keď som potom zbadal zanedbaný stav Kostola sv. Štefana, nový nedokončený, trochu zo mňa tá eufória opadla. Predsa len, je tu veľa turistov, kúpeľných hostí a svätostánky by mali mať určitú úroveň. Nejaké skúsenosti mám, tak som sa pustil do práce. Začal som riešiť svoje bývanie, teda rekonštrukciu fary, a hneď nato aj farského kostola. Podarilo sa nám osadiť kríž, nový krov na veži, pokrytie medeným plechom, urobiť nové dvere, fasádu, žulové schody, zreštaurovať niektoré časti, na novom kostole dokončiť zvonicu. Minulý rok sme opravili byt kaplána a dali do kostola nové ozvučenie. Nedávno bolo vyhlásené z môjho podnetu Mariánske námestie, pripravili sme parkové úpravy, nové dlažby, osvetlenie, na jeseň by sa malo obkladať pieskovcom. Rozbehli sme spolu s farníkmi aj generálku kostola vo Veľkom Orvišti. Už aj tá je hotová, zostala iba veža, na ktorú sú vypracované projekty. Všetko je pripravené, ponuky firiem vyhodnotené. Nového nástupcu som už informoval a prajem mu veľa entuziazmu, dobrých farníkov a spolupracovníkov.
Ste teda spokojný, keď sa obzriete dozadu?
– Viete, budem mať päťdesiattri rokov a moja životná filozofia je, aby som sa, keď odniekiaľ odchádzam, mohol hrdo otočiť. A tento pocit mám. Hovoriť by mali za človeka skutky a snažil som sa tie kostoly zachrániť. Samozrejme, že naším hlavným poslaním je šíriť duchovné slovo. Bol som tu štyri roky sám, pomáhali mi však z farnosti sv. Cyrila a Metoda. Posledný rok som už mal na fare kaplána. S Piešťanmi sa nelúčim, dostal som ponuku do Hornej Stredy, a to je len kúsok odtiaľto, tie vzťahy, priateľstvá zostávajú. Pohyb nastáva v celej arcidiecéze a týka sa okolo osemdesiatich farností. Svoj odchod neberiem ako nejakú degradáciu, teším sa na nové pôsobenie. Dedina je menšie spoločenstvo, mesto so sebou prináša všeličo, je tu zmes rôznorodých ľudí aj z okolia, občas sa vyskytlo všelijaké vrenie.
Máte teda aj negatívne skúsenosti?
– Človek je súčasťou prírody, v ktorej tiež nie vždy svieti slnko a rovnako aj v živote kňaza nie sú len dobré chvíle. Čo som postrehol, že medzi ľuďmi je akosi priveľa negatívnej energie. Rád pracujem s pozitívnou energiou, ktorá povznáša, je tvorivá a negatívna búra, rúca, ruší. Aj tu také čosi občas bolo, ale ja som sa snažil ísť vlastnou cestou. Farníci snáď pochopili, že kňaz spravuje ich majetok, nezoberie si ho zo sebou, ale keď má zodpovednosť, má aj právomoci, tak ako napríklad manažér nejakého podniku.
V arcidiecéze dochádza k pohybu na asi osemdesiatich farnostiach, sú takéto zmeny obvyklé?
– K pohybom dochádza, hoci tento je naozaj dosť veľký. Zásadnú líniu určuje arcibiskup, ktorý má svoju víziu. Nie každý kňaz je na opravu alebo na ekonomiku, aj v Piešťanoch napríklad zostala po mojom predchodcovi nedokončená budova pastoračného centra a naša hierarchia má hlavu v smútku, čo s tým. Ako kňaz som sľuboval úctu a poslušnosť, tak som rozhodnutie prijal.
S novým piešťanským dekanom vdp. Jánom Bederkom prinesieme rozhovor v budúcom čísle.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel