Kapela Neznámi zabodovala na medzinárodnej Porte

  • Spravodajstvo
  • 1. augusta 2009, 10:36
  • Autor:vd

Aj keď ich mnohí poznáme, dali si názov NEZNÁMI. Mladí muži v klobúkoch, jemne stiahnutých do čela, majú v očiach zvláštne country svetielka.

Už niekoľko rokov vystupujú v piešťanskom Kursalone, ale aj „pod mušľou" či na festivale Country a Folk Šterusy, odkiaľ pochádza kapelník Jaroslav Šimo a gitarista Jozef Srogončík. Country kapela NEZNÁMI reprezentovala Slovensko na tohtoročnej Porte a z Ústí nad Labem si chalani doniesli vzácnu trofej. O ocenení sme sa porozprávali s lídrom Jaroslavom Šimom.
Opíšte tohtoročnú Portu, čo na nej bolo iné, čo nové?
– Na medzinárodnej Porte v Ustí nad Labem sme účinkovali po prvýkrát, takže nemôžeme porovnávať ostatné ročníky. Svojho času patrila medzi kultové festivaly v Československu a bola snom každého muzikanta hrajúceho folk, tramp a country hudbu. Tento rok sme mali tú česť a na Portu sme sa dostali aj my. Mala veľmi kvalitnú úroveň. Účinkujúci sa na ňu prebojovali z rôznych regionálnych súťaží v Čechách a na Slovensku. Naša kapela postúpila do medzinárodného finále zo slovenského kola v Turzovke. Súťažili sme o interpretačnú Portu v sobotňajšom programe spolu s desiatimi finalistami z Čiech, Slovenska, Holandska a Poľska.
Ako vás prijalo publikum, poznajú vás v Čechách?
– Všetky kapely mali na prezentáciu v súťaži len dvadsať minút. Vystúpenie bolo veľmi stresujúce, pretože súčasná zostava kapely je náročná na ozvučenie. V rámci prezentácie sme vybrali štyri skladby tak, aby sa pozdávali porote, ale aj divákom, pre ktorých hráme. Myslíme si, že publikum nás prijalo veľmi dobre a celkovo máme pocit, že Čechom sa páčia slovenské texty v country muzike.
Možno aj preto, že slovenských kapiel hrajúcich country tam veľa nevystupuje. A či nás tu poznajú? V Čechách máme svoj okruh fanúšikov, ale predpokladáme, že na Porte nás poznalo len veľmi málo ľudí. Veď to máme aj v názve – sme NEZNÁMI.
Získali ste cennú trofej – Cenu mesta Ústí nad Labem. Blahoželáme. Čakali ste takýto úspech?
– Keďže Cenu mesta Ústí nad Labem vyhlasovali ako poslednú, ani sme neverili, že môžeme byť ocenení. Moderátor nás totiž vyhlásil práve vo chvíli, keď sme sa vracali do hotela. Bolo to veľké prekvapenie. Ocenenie nám odovzdal primátor mesta Jan Kubata a moderátor Vladimír Čech. Okrem ceny sme odohrali aj večerný koncert, ktorému sme sa veľmi tešili a v tomto vystúpení prišla tá pravá atmosféra medzi divákmi v amfiteátri.
Na svojom konte máte už viacero ocenení, popíšte nám ich.
– Boli sme tretí na Slovenskej trampskej Porte v Trenčíne v roku 2000, o dva roky nato sme zvíťazil na Pódiu nádejí na festivale Country Mlyn, druhú priečku – cenu poroty a tiež hlavnú cenu divákov – sme si doniesli domov z festivalu Beskydské folkování, ktorý sa konal vo Frýdlande nad Ostravicí v roku 2006. Tiež sme zvíťazili minulý rok v autorskej súťaži na festivale Drotária v Turzovke a potešilo nás i druhé miesto na prehliadke hudobných skupín Turzovský vrabčiak. „Vrabčiaka" sme získali tento rok. Ale cena na PORTE 2009 je určite najhodnotnejšia, pretože ide o veľký medzinárodný festival.
Čo pre vás ocenenie na Porte znamená? Aké ste mali pocity pri preberaní ceny?
– Je to pre nás záchytný aj motivujúci bod, ktorý nás uistil, že túto muziku sa oplatí robiť, veď našu kapelu uznali aj za hranicami. Hlavou sa v tej chvíli toho premietlo veľa, ale najviac asi myšlienka a želanie, aby sme kvalitne odohrali aj večerné vystúpenie. Náš kamarát Lacko Dlhý, ktorý tam bol ako naša opora a fotograf, vyhlásil, že keď získame nejakú cenu, on pôjde domov autobusom. Tak sme mysleli aj na neho. Nakoniec išiel s nami autom, ale za podmienky, že bude šoférovať.
Kde vás Piešťanci uvidia najskôr?
– Túto sezónu máme naozaj veľa koncertov na Slovensku, ale zopár aj v Čechách. V auguste budeme na festivale vo Frýdku-Místku a v septembri v Prahe v prestížnom country klube. Piešťanci nás mohli zažiť aj tento víkend na festivale FestDobré Bohu-nice a chystáme sa tiež na Lodenicu. Všetky koncerty sú pravidelne aktualizované na našej internetovej stránke www.neznami.sk.
Chystáte nejakú novinku, country lahôdku alebo niečo špeciálne?
– Novinku zatiaľ nechystáme, ale pre tých, ktorí to možno nezaregistrovali, v januári sme nahrali prezentačné CD s piatimi pesničkami so slovenskými textami a jednou lahôdkou pre našich poslucháčov – írskou inštrumentálkou. Cédečko sme nahrávali v zostave, ktorá funguje v ustálenej podobe od apríla 2008 – Jaroslav Šimo (spev, gitara), Jozef Srogončík (el. gitara, spev), Roman Weizer (basová gitara), Braňo Gašpar (bicie nástroje), Roman Áč (banjo, spev). Hosťovali a podieľali sa na ňom aj uznávaní muzikanti Miško Kováč (husle) a na pedal steel gitaru hral Peter Szabados, ktorý sa postaral aj o zvuk. Od júna s nami vystupuje aj huslista Štefan Berky z Piešťan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela