Paralympici búrajú nedostavané budovy

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. júla 2009, 10:28
  • Autor:A. Drahovská

Slovenský paralympijský výbor (SPV) začal s rozoberaním stavby areálu pre hendikepovaných športovcov. O búracie povolenie požiadal mesto v apríli tohto roku a minulý týždeň mu na radnici vyhoveli.

Vplyv počasia totiž narušil statiku nechránených múrov. Na asi troch hektároch plochy pri zimnom štadióne by mal vyrásť ešte väčší športový areál ako pôvodne plánovaný (PT 37/08).
Za pozemky zatiaľ nezaplatili
V októbri minulého roku mesto podpísalo s paralympikmi zmluvu na predaj ďalších priľahlých pozemkov na Hlbokej ulici s rozlohou 1325 m2 za zvýhodnenú cenu 25,56 eur (800 Sk) za meter. Cena v tejto lokalite sa podľa metodiky mesta pohybuje od 83 eur (2500 korún) vyššie. Peniaze sa však na mestskom účte zatiaľ neobjavili.
Vedúca organizačno-právneho odboru mesta Lívia Damboráková hovorí, že zaplatenie sumy 35 185 eur (1,06 mil. Sk) najskôr niekoľkokrát telefonicky urgovali a v polovici marca poslali paralympijskému výboru písomnú výzvu.
Odpoveď od jeho predsedu Jána Riapoša dostali 11. mája. „V liste uvádza, že prioritne zabezpečovali projektovú dokumentáciu na dostavbu centra," vysvetľuje L. Damboráková, „a predpokladá, že stanovenú cenu zaplatia do 60 dní od jeho doručenia." Peniaze by teda mal SPV zložiť do 11. júla tohto roku.
Jeho predseda Ján Riapoš hovorí, že kúpnu cenu zaplatia do mesiaca. „Mali sme náklady v súvislosti s vypracovaním technickej dokumentácie na nový projekt." V súčasnosti dávajú dokopy aj finančný plán a šéf SPV sa neobáva, že by nemali na peniaze stavbu. Stavať plánujú na jeseň.
Školstvo chce vrátiť miliónovú dotáciu
Paralympijský výbor od minulého roku čelí obvineniu ministerstva školstva z podozrenia na trestnú činnosť. Na stavbu Národného paralympijského centra dostal dotáciu vo výške 28 miliónov korún (929 430 eur), ktorú rezort žiada vrátiť.
Informáciu priniesla agentúra SITA začiatkom mája 2008 a potvrdila ju aj hovorkyňa MŠ SR Dana Španková: „V zmysle Správy o výsledku finančnej kontroly zo dňa 9. apríla minulého roku porušil Slovenský paralympijský výbor finančnú disciplínu a verejné prostriedky použil v rozpore s určeným účelom.
Uvedené zakladá povinnosť vrátiť finančné prostriedky vo výške porušenia do štátneho rozpočtu." Podľa D. Špankovej Odbor kontroly MŠ SR oznámil podozrenie aj orgánu činnému v trestnom konaní – Krajskému riaditeľstvu
Policajného zboru v Bratislave a poskytol im aj dokumentáciu z kontroly. Polícia prípad zatiaľ neuzavrela. Hovorkyňa polície Tatiana Kurucová nám poskytla toto stanovisko: „Naďalej sa vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu sprenevery, robia sa všetky potrebné vyšetrovacie úkony."
Predseda Slovenského paralympijského výboru obvinenie rezortu školstva vníma ako účelovú kauzu, ktorá poškodzuje dobré meno SPV: „Ministerstvo poslalo výsledky kontroly aj Správe finančnej kontroly v Bratislave, my sme ale viackrát voči záverom kontroly namietali a ja sám som podal niekoľko trestných oznámení na bývalých pracovníkov výboru."
Prípad podľa jeho slov zatiaľ nebol uzavretý a na vrátenie dotácie nevidí dôvod: „Bola použitá v súlade so všetkými legislatívnymi predpismi."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava