V Moravanoch prihrávali Chárovi na „dlhú hokejku“

  • Šport / Futbal
  • 29. júla 2009, 20:48
  • Autor:Štefan Gregorička

Aj keď v Moravanoch nad Váhom nemajú hokejový klub ani umelú ľadovú plochu, v druhú júlovú sobotu sa v tejto obci stretla celá kopa slávnych slovenských hokejistov, ktorí figurovali alebo ešte stále zostávajú na súpiskách klubov z kanadsko-americkej NHL či jej ruskej obdoby – KHL.

Priaznivci športu ich mohli obdivovať vďaka športovému popoludniu, ktoré sa konalo v rámci osláv 80. výročia futbalu v obci. Zlatým klincom bol futbalový zápas medzi hokejovými hviezdami z NHL a športovými novinármi. O jeho výsledku (4:5 po penaltovom rozstrele) sme našich čitateľov informovali už v minulom čísle PT. Dnes sa na stretnutie pozrieme z iného uhla.
Chára ako útočník zabodoval
V oranžových dresoch Hviezd NHL pútal najväčšiu pozornosť vyše dvojmetrový Zdeno Chára z Bostonu Bruins. Nielen svojou výškou, ale aj pohybom na ihrisku. Na rozdiel od hokeja, kde čerstvý držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu kanadsko-americkej NHL má za úlohu ako obranca gólom zabraňovať, v Moravanoch ich mal ako futbalový útočník predovšetkým dávať. Aj keď viacero prihrávok dostal podľa miestneho komentátora Rudolfa Zelenaya „na dlhú hokejku", predsa novinárom jeden gól dal. Hoci je Chára dnes kapitánom hokejistov Bostonu, veľa nechýbalo a s hokejom by nadobro skončil už v mládežníckom veku. „V Trenčíne mi spočiatku veľkú perspektívu nedávali, tak ma poslali do Piešťan, kde som si zahral druhú najvyššiu súťaž. Potom som odišiel do Prahy a odtiaľ do zámoria, kde som dodnes." hovorí.
Bratia Hossovci si obuli zlé kopačky
Druhou najväčšou postavou hokejových hviezd NHL bol 30-ročný Marián Hossa. Trenčianskemu odchovancovi, ktorý si v tejto sezóne zahral v drese Detroitu vo finále Stanley Cupu a po skončení sezóny prestúpil za vyše 62 miliónov dolárov na 12 rokov do Chicaga, sa v Moravanoch strelecky nedarilo. Hoci futbalová bránka je oveľa širšia i vyššia než tá hokejová, Marián nedal gól ani z vyložených pozícií. „Dnes som si asi obul zlé kopačky. Tieto sú bratove, preto sa mi strelecky nedarí," vyhováral sa kanonier Detroitu. Keď sme mu pripomenuli, že ani jeho brat v zápase gól nedal, výhovorku už nenašiel.
Veľkou oporou hokejistov vo futbalových zápasoch bol v minulosti Pavol Demitra. Ten však teraz sedel len na lavičke náhradníkov, aj to v civile. „Som po operácii ramena, takže futbal hrať nesmiem, navyše nechcem riskovať. Chalanov je aj tak dosť, takže má kto hrať," odôvodnil svoju absenciu na ihrisku Demitra.
Rozhodol rozhodca
Na lavičku náhradníkov si počas zápasu prišiel oddýchnuť aj piešťanský rodák Branko Radivojevič. Zaujímalo nás, ako si dnes, po rokoch, na svoje rodné mesto pamätá. „Odsťahovali sme sa, keď som mal asi pol roka, takže veľa si toho pamätať nemôžem. Do Piešťan však z času na čas chodím aj s rodinkou, hlavne v lete. S hokejovou reprezentáciou som tu bol aj v tomto roku." O hokejistoch je známe, že si radi zahrajú aj golf… „V mojom prípade to neplatí, pretože s golfom som si akosi nepotykal. Loptičky mi lietajú všelikde. Aj preto som v tomto športe záľubu nenašiel," dodal Branko.
Hokejisti počas celého exhibičného zápasu s novinármi viedli, no napokon ho prehrali na jedenástky. Hrdinom zápasu sa napokon stal brankár mužov od pera, Piešťanec Milan Novák. Známy medzinárodný hokejový rozhodca, ktorý si už zapískal aj vo finále seniorských a juniorských majstrovstiev sveta, nielenže v poslednej sérii penaltu súperovho hráča zneškodnil, ba vzápätí sám prekonal Ronalda Petrovického v bránke hokejistov. „Kopanie jedenástok je vždy lotéria. Som rád, že som novinárom pomohol k víťazstvu v zápase," zhodnotil svoj výkon Milan Novák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel