Rómeo a Júlia na hubinský spôsob

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. júla 2009, 20:43
  • Autor:Štefan Gregorička

Jozef Radošinský, 83-ročný Hubinčan, prezentoval začiatkom júla verejnosti svoju druhú vydanú publikáciu, ktorej dal názov Maľované v tridsiatych rokoch.

Knižka s podtitulom Obrázky z dejín Hubiny je ilustrovaná 250 dobovými fotografiami a má dvesto strán. Autor nadväzuje na publikáciu Hubina 1353-2003, ktorá vyšla pri príležitosti 650. výročia prvej písomnej zmienky o obci Hubina v roku 2003, a na ktorej sa autorsky podieľal.
Jozef Radošinský prežil väčšinu života v rodnej obci. Literárne činný bol už zamladi, keď prispieval do katolíckej tlače. Písal poéziu, no nevyhýbal sa ani próze a poviedkam, ktoré uverejňoval v rôznych časopisoch. „Uverejnili mi ich asi 40. Išlo zväčša o kratšie, 20-stranové poviedky. Posledná kniha, ktorú som napísal, je však o niečom celkom inom. Sú to spomienky na tridsiate a štyridsiate roky, ktoré som prežil v rodnej obci nielen ja, ale aj ďalší Hubinčania. Zverili sa mi so svojimi zážitkami a pomohli mi zapožičaním tisícky historických fotografií. Tie najlepšie som vybral do knižky," hovorí autor.
Napriek vysokému veku sa pán Radošinský neuspokojil s dvoma doteraz vydanými dielami a spolu so synom Jozefom už pripravuje ďalšiu publikáciu s historickou tematikou. Tentoraz bude o cirkevných pamiatkach moravianskej farnosti, do ktorej patria obce Moravany nad Váhom, Banka, Hubina a Ducové. „Na tejto knihe pracuje zväčša syn, pretože ja som sa sústredil na písanie románov. V priebehu minulej zimy sa mi podarilo napísať až tri. Ide o trilógiu, ktorej témou je láska a žiarlivosť – jej dej je však vymyslený. Charakterizoval by som ho ako príbeh Rómea a Júlie na holiach. Každý z románov má približne 200 strán a hoci na seba nadväzujú, dajú sa čítať aj samostatne," povedal nám o svojom pripravovanom diele hubinský románopisec. Zaujímavosťou je, že trilógiu začal Jozef Radošinský písať ceruzou, až neskôr presedlal na počítač. Aby však uzrelo svetlo sveta, potrebuje nájsť sponzorov a vydavateľa. Verme, že sa mu to podarí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj