O stromy pod oknami nechcú prísť

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. júla 2009, 20:32
  • Autor:ad

Keď Katarínu Kováčovú z Brezovej ulice zobudil vo štvrtok ráno hukot motorovej píly, zľakla sa, že ako obyvatelia paneláku prídu o zeleň, ktorá rastie pod ich oknami. Rozrušená sa rýchlo pobrala von, aby zabránila najhoršiemu.

Pred ich domom nakladali robotníci popílené konáre na pripravený valník, a tak ich požiadala aby s pílením prestali, zavolala manžela a spoločne sa snažili dopátrať, čo sa vlastne deje.
Stromy na Brezovej ulici nerúbali
Po menšej výmene názorov s robotníkmi, ktorí s prácou prestať nemienili, zatelefonovali na Mestskú políciu. Tu ich upozornili, že pred zásahom ešte situáciu preveria. Na mestskom úrade im vedúci referátu životného prostredia Ján Baranovič povedal, že výrub stromov na Brezovej ulici nepovoľovali, ale môže ísť o údržbu zelene, ktorú majú na starosti Služby mesta Piešťany (SMP). Čoskoro na miesto dorazila Manažérka strediska verejnej zelene SMP Jana Jezerská aj pracovníci referátu životného prostredia mesta. Manželom Kováčovcom vysvetlili, že stromy rúbať nejdú, ale robia naozaj bežnú údržbu drevín, ktoré sú nalomené a mohli by byť potenciálne nebezpečné. „Bývame vedľa Bratislavskej ulice, po ktorej denne prechádza tisíce áut a tie stromy a kríky nám jediné pomáhajú udržať hluk a prašnosť na prijateľnej úrovni," povedala Katarína Kováčová, ktorá požiadala zástupcov mesta, aby v prípade, že dôjde k väčšej redukcii stromov dosadili pred ich panelák nové.
Navrhnú novú výsadbu
Svoju žiadosť o osadenie ďalšej zelene pre istotu hneď aj poslali na piešťanskú radnicu. V odpovedi im Radomila Škodná z referátu životného prostredia objasnila celú situáciu a prisľúbila, že sa budú zaoberať možnosťou dosadenia stromov: „Zeleň v rámci bloku Brezová ulica bola dlhodobo sledovaná zo strany SMP aj mestského úradu, nakoľko tu boli niektoré stromy v roku 2008 vyhodnotené ako potenciálne nebezpečné.
Dňa 16. júla pracovníci SMP vykonali v priestoroch bloku Brezová ulica odstránenie suchých a poškodených konárov, vyváženie a odľahčenie korún tých stromov, ktoré mali vážne poškodenia v kmeni, čím bola ohrozená stabilita drevín. Pracovníci SMP majú k dispozícii fotodokumentáciu vyhotovenú pred a po ošetrení drevín v tomto priestore." Pracovníčka referátu zároveň informovala, že v budúcom týždni vykoná obhliadku priestoru s predbežným návrhom výsadieb. Hoci Katarínu Kováčovú trochu mrzelo, že možno vyvolali zbytočný poplach, na záver bola rada, že sa ozvali, a mesto sa bude ďalej zaoberať dosadením novej zelene.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava