Na Slovane opravujú len bezpečné miesta

  • Spravodajstvo
  • 29. júla 2009, 09:14
  • Autor:V. Dusíková

Pri schátranom Slovane bolo minulý štvrtok na chvíľu rušno. Zastavovali sa tu ľudia, ktorí sledovali prácu robotníkov visiacich na lanách z bývalej najkrajšej budovy Piešťan, postavenej v roku 1906.

„Kúpele začali na hoteli Slovan realizovať práce zamerané na ochranu majetku a zabránenie zhoršenia súčasného stavu objektu. Ide o práce krátkodobého charakteru, ktoré budú ukončené v priebehu niekoľkých týždňov," informoval nás marketingový manažér Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Daniel Kulla.
Podľa rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave, ktoré vydal potom, ako tu v máji 2008 a v marci 2009 vykonal štátny dohľad -„degradácia pamiatkových hodnôt dospela do štádia, keď je nutné okamžité riešenie nepriaznivej situácie." Stav tejto národnej kultúrnej pamiatky sa zhoršuje hlavne preto, že do objektu vniká voda nielen cez rozpadávajúcu sa strešnú krytinu a poškodené komíny, ale aj cez deravé dažďové zvody a žľaby. Vlastník nehnuteľnosti – Slovenské liečebné kúpele – pamiatkovému úradu oznámil, že Slovan opravujú aj udržiavajú priebežne, ale môžu vykonávať len tie práce, ktoré sú reálne dostupné, kvôli bezpečnosti ľudí. Kúpele dvakrát ročne dopĺňajú roztrhané fólie na otvory v stavbe a čistia dostupné odkvapy. Pamiatkári ich priebežne upozorňujú a nariaďujú opatrenia, ba začali aj správne konanie, ale Slovan chátra z roka na rok viac a viac. „Cieľom všetkých opatrení je zabrániť zhoršovaniu stavebno-technického stavu národnej kultúrnej pamiatky a zakonzervovaniu súčasného stavu až do doby, kým sa nenájde vhodné využitie objektu a pristúpi sa k jeho obnove," uvádza v rozhodnutí KPÚ jeho riaditeľka Gabriela Kvetanová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava