Ján Riapoš: Dodnes neviem, kde zmizla stará hala

  • Spravodajstvo
  • 29. júla 2009, 09:18
  • Autor:pet

V piatok dopoludnia sme na terase jednej z kaviarní v centre mesta zastihli Jána Riapoša, predsedu Slovenského paralympijského výboru. Keďže téma výstavby Národného paralympijského centra (NPC) je jednou z tém, ktorá je horúcou aj mimo leta, požiadali sme ho o rozhovor.

Pred troma týždňami sme si na stavenisku všimli, že pokračujú búracie práce. Dnes sa však opäť nič nedeje. V akom štádiu je projekt výstavby NPC?
– Vyrovnávame sa s problémami, ktoré sme mali s dodávateľom – spoločnosťou Kovo-in, nakoľko tá začala s búracími prácami bez povolení. Museli sme preto zosúladiť legislatívne procesy.
Znamená to, že pôvodná stará hádzanárska hala bola zbúraná bez povolenia?
– Áno. Dodávateľ stavby nemal vydané právoplatné búracie povolenie.
Ako mohol potom búrať? Kde bol stavebný dozor?
– Stavebný dozor tiež zlyhal. Aj to je predmetom vyšetrovania. Hala zmizla a ja do dnešného dňa neviem, kde je.
S týmto dodávateľom sa momentálne súdite?
– Áno, mali sme totiž riadne uzatvorenú zmluvu, podľa nej sme uvoľňovali peniaze, no stavba nepokračovala podľa zmluvy. Na stavbu sme uvoľnili 1,7 milióna eur, no práce boli vykonané v objeme 330-tisíc eur. Pri búraní haly bola navyše narušená statika vedľajšieho objektu, boli porušené základné nosné priečky. Aj preto sme museli dať vypracovať nový projekt. V súčasnosti môžu občania mesta vidieť, že sa tam začalo s prácami na novom projekte, ktorý sme predstavili aj mestským poslancom na začiatku roka.
Teraz sa ale na stavenisku nič nedeje…
– Pripravujeme areál, aby nový objekt mohol vyrásť, pretože ide o väčší projekt. Prebiehajú administratívne práce, vybavovanie vecí na katastrálnom úrade vrátane nového územného konania a stavebného povolenia. Už niekoľko mesiacov intenzívne pracujeme na podkladoch, aby sme splnili zákonné podmienky.
A v čom je pri nich problém? Veď keď sme sa stretli v marci, tiež ste hovorili, že tieto veci vybavujete a stavať ste chceli začať na jar…
– Problém je v tom, že je vydané stavebné povolenie na starý projekt, no stavebný úrad rozhodol, že na nový projekt potrebujeme aj povolenie nové. To sme na jar nevedeli, mysleli sme si, že môžeme pokračovať v prácach s pôvodným. Opäť sme tak museli vybavovať aj územné rozhodnutie.
Váš nový odhad začatia stavebných prác je aký?
– Bez povolení nezačneme. Teraz prebiehajú prípravné práce na výstavbu a paralelne ich vybavujeme. Ak všetko dobre pôjde, tak možno v septembri by sme mohli mať právoplatné stavebné povolenie, ktoré nám umožní začať samotnú výstavbu.
Ak v septembri začnete, kedy by mohlo byť NPC dokončené?
– Vec má dva rozmery. Prvým je, že hodnota nového projektu je na úrovni dvaapol milióna eur a bude pýchou Piešťan. Nie sme však takou bohatou inštitúciou, aby sme to zvládni sami, a preto hľadáme investorov. Bohužiaľ, tu cítime vplyv finančnej krízy. Hľadáme teda spôsoby, ako nastaviť finančné toky a zabezpečiť plynulosť stavebných prác. Ak nenastane žiadna administratívna komplikácia so stavebným povolením a na jeseň skutočne začneme, do jari by sme chceli mať ukončené všetky „mokré práce" tak, aby stavba vyzrela. Výstavba konštrukcie potrvá asi pol roka, a ak všetko dobre pôjde, tak na jeseň budúceho roku, prípadne na jar 2011, by sme chceli centrum kolaudovať.
Ako máte projekt finančne zabezpečený? Akú čiastku máte „na ruke" a koľko potrebujete získať od investorov?
– Stále hľadáme investorov na dofinancovanie centra. Našou úlohou je dať do poriadku legislatívne veci a nepotrebujeme mať hneď „na ruke" asi 25 miliónov eur. Na prvú fázu projektu nám stačia asi štyri milióny eur, aby mohla stavba vyrásť.
Tie štyri milióny máte?
– Máme na ne určité garancie, aby sme mohli pokračovať. Úlohou paralympijského výboru je však projekt realizovať, nielen začať. Dostavby sa preto budeme môcť pustiť, až keď budeme mať zabezpečený celý rozpočet.
V akom stave je spor s ministerstvom školstva, ktoré od vás žiada vrátenie poskytnutej dotácie?
– Účelová kontrola, ktorá u nás bola, nie je stále dokončená. Nemáme stále v rukách nejaké právoplatné rozhodnutie o tom, že by sme mali niečo vrátiť štátu. Vec už rieši ministerstvo financií, správa finančnej kontroly, ktorá čaká na závery vyšetrovania. Bolo totiž začaté trestné stíhanie voči dodávateľovi stavby a vyšetrovateľ by to mal uzavrieť. Aj táto vec nás mimoriadne brzdí.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín