História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (19)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. júla 2009, 20:45
  • Autor:Michal Serbin

Koncom 80. rokov sa vo Veľkej Británii objavil ACID JAZZ. Tento hudobný smer bol už svojím názvom narážkou na postavenie dominantného tanečného formátu tej doby, ktorým bol Acid House.

Prezentovalo ho londýnske hudobné vydavateľstvo Talkin‘ Loud. Britskí priekopníci tohto žánru Young Disciples a Galiano kombinovali zvukové sample klasického džezu s hip-hopovými rytmami a skutočnými hudobníkmi. Britsko-americká formácia Young Disciples v rokoch 1990 až 1992 v pop rebríčku uspela s niekoľkými skladbami, z ktorých TOP 20 hitom sa stala Apparently Nothin‘. Súbor Galliano v rokoch 1992 až 1994 nadviazal na jej popularitu TOP 20 hitom Long Time Gone. V roku 1990 bol v New Yorku otvorený klub Giant Step, pričom v ňom realizované koncertné vystúpenia džezových hudobníkov a rapperov boli inšpiráciou niektorých hudobných projektov. Príkladom je nahrávka Heavy Rhyme Experience Vol. 1 britského tria Brand New Heavies z roku 1992 realizovaná spoločne s frontmanom rapovej skupiny Gang Star a džezovým hudobníkom Donaldom Byrdom.
Jeden z prúdov britského postpunkového obdobia, zdôrazňujúci nezávislosť od oznamovacích prostriedkov a veľkých nahrávacích spoločností, predstavoval ALTERNATÍVNY rock. Odmietol akékoľvek umelecké ústupky a nahrávky podľa vzoru avantgardného džezu realizoval na platniach vydaných vlastným nákladom alebo prostredníctvom malých hudobných vydavateľstiev. Od roku 1980 využíval vlastnú distribučnú sieť predstavovanú firmami Rough Trade, Pinnacle alebo Stage One. Rok na to vytvoril alternatívnu hitparádu. V polovici 80. rokov stratili svoj význam a začali pôsobiť ako pobočky veľkých hudobných spoločností. K predstaviteľov alternatívneho rocku sa zaradili skupiny Re-sidents, Art Bears, Joy Division, Trobbing Gristle a Young Marble Giants. Poslednú z nich vytvorili v Cardiffe v roku 1978 pod názvom True Wheel bratia Philip Moxham basová gitara a Stuart Moxham gitara a klavesové nástroje spoločne so speváčkou Alison Statton. Album Colossal Youth vydaný v roku 1980 Rough Trade sa stal senzáciou britského undergroundu a jednou z najpredávanejších alternatívných nahrávok. V novo vlnovo ladených skladbách ovplyvnených minimalizmom dominoval zvuk organu a mierny spev Alison. Po rozpade tria v roku 1981 Alison vytvorila súbor Weekend a bratia formáciu The Gist.
V roku 1966 v súvislosti s vystúpením britskej skupiny Soft Machine v rámci inscenácie Picassovej hry Túžba chytená za chvost bol hudobnými kritikmi prvýkrát použitý termín DADA rock. Označovali sa ním rôzne hudobne orientované rockové súbory, ktorých znakom bol zmysel pre neobvyklý humor a nezrozumiteľnú poetiku približujúcu sa k literárnemu dadaizmu. Pod tento pojem boli zaraďovaní ťažko definovateľní interpreti v tvorbe aplikujúci až prvky free džezovej improvizácie. Okrem Soft Machine to boli Swell Maps alebo Fad Gadget.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav