Galavečer Dvorského sledoval aj jeho vnuk

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. júla 2009, 20:35
  • Autor:Viera Dusíková

Viac ako dvadsať mladých operných spevákov zo Slovenska, Čiech, Ruska, Japonska i Kórei strávili desať dní v Spoločenskom centre Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany na majstrovských kurzoch Petra Dvorského.

Tu predviedlo v piatok 17. júla najlepšie kúsky zo svojho nového repertoáru. Záverečný koncert 54. Piešťanského festivalu sa konal vo veľkom štýle.  Diváci počas jednotlivých vystúpení ani nedýchali. Veľkým potleskom odprevádzali z pódia každého speváka. Na ľudí sa valila energia plná mladosti, krásy a pôvabu. Diváci si prišli na svoje pri úryvkoch z opier najznámejších svetových skladateľov – Mozarta, Čajkovského, Rosisiniho, Rachmaninova, Offenbacha i najznámejších áriách Pucciniho a Bizeta.
„Výber skladieb bol skutočne veľmi dobrý. Za pár dní, čo som mal možnosť pracovať s týmito ľuďmi, zaznamenal som u nich posun dopredu. A tí, ktorí sú v Piešťanoch už po druhý, tretíkrát, sa zlepšili citeľne," skonštatoval Peter Dvorský. Kurzy v Piešťanoch viedol s veľkou dámou slovenskej opernej školy – Zlaticou Livorovou a jej asistentkou Dagmar Livorovou, ktoré si rovnako ako Peter Dvorský užívali záverečný potlesk na javisku s kyticou kvetov v náručí.
„Mňa v Piešťanoch viedol v speve maestro Dvorský," povedala nám študentka operného spevu z Čiech, Ivana Krejčířiková. „Dôležité bolo nielen to, že mi povedal, kde mám ešte rezervy a aké robím chyby, ale aj to, že som mala možnosť konfrontácie s kolegami. Myslím si, že to bolo pre každého z nás veľmi poučné a osožné. Naštudovali sme tu štyri, päť skladieb a na záverečný koncert sme si vybrali jednu, ktorá nám najviac sedela. V mojom prípade to bola ária Mimi z opery Bohéma od G. Pucinniho."
Slová nadanej sopranistky svojím výkonom potvrdili všetci účinkujúci, ale aj dirigent Komorného orchestra Banská Bystrica, Dušan Štefánek. Ten mal dokonca aj špeciálnu úlohu – natáčal kľúčikom figurínu hracej bábiky, ktorú originálne a vtipne stvárnila Kórejčanka Hyo Jong Lee. Hyo spievala áriu Olympie z opery Hoffmanove rozprávky od J. Offenbacha a pritom sa pohybovala presne ako mechanická hračka. Tomuto číslu sa pozorne prizeral aj asi trojročný svetlovlasý mládenček, ktorý so svojimi rodičmi vydržal v tichosti a zaujatí celý dvojhodinový koncert. Až neskôr sme sa dozvedeli, že toto chlápätko je Dvorského vnúčik Martinko, syn jeho staršej dcéry Kristíny. Aj on podal v kongresovej hale úctyhodný výkon detskej vnímavosti a trpezlivosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava