Zelená cesta Vrbové – Piešťany dostala „zelenú“

  • Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 11:35
  • Autor:ttsk/red

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v stredu 8. júla odsúhlasilo členstvo kraja v záujmovom združení právnických osôb Mikroregión Zelená cesta Piešťany – Vrbové.

V stredu 29. júla 2009 podpíšu dohodu o založení združenia na Úrade TTSK predseda TTSK Tibor Mikuš, primátor Vrbového Ivan Borovský, primátor Piešťan Remo Cicutto, starosta obce Krakovany Vladimír Mihálik a starosta obce Trebatice Juraj Valo.
Združenie má za cieľ podporovať rozvoj cestovného ruchu a bude otvorené aj pre ďalších záujemcov. Jeho prvoradou úlohou bude oživenie alebo reštrukturalizácia nevyužívanej železničnej trate medzi mestami Piešťany a Vrbové, prechádzajúcu aj obcami Trebatice a Krakovany.

Trať otvorili 27. októbra 1906. Osobná doprava fungovala iba medzi Piešťanmi a Vrbovým, odbočka Trebatice – Rakovice slúžila nákladnej doprave. Až v roku 1951 bola zavedená osobná doprava aj medzi Trebaticami a Rakovicami, ktorá premávala do roku 1971-1972. V súčasnosti koľaje medzi oboma obcami už neexistujú. V roku 2003 prestali na trati Piešťany – Vrbové jazdiť pravidelné manipulačné vlaky a došlo k zrušeniu nákladnej dopravy. Jediná vlečka na trati síce fyzicky existuje, je však roky nepoužívaná.
Realizáciou zámeru využitia železničnej trate buď oživením železnice alebo výstavbu cyklochodníka by došlo k napojeniu trate na jestvujúce a plánované cyklistické chodníky v Malých a Bielych Karpatoch, ako aj popri Váhu s prepojením až na Dunajskú cyklistickú cestu.
Prevzatie železničnej trate do majetku TTSK, ktoré je podmienkou jej ďalšieho rozvoja bolo aj zámerom úvodných rokovaní s predstaviteľmi Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a s vlastníkom regionálnej trate Piešťany – Vrbové, Železnicami SR.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel