Separovaním odpadu šetríme dvakrát

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 09:27
  • Autor:ad

Názor, že triedený odpad aj tak končí na jednej skládke spolu s komunálnym, býva pohodlným argumentom, prečo nemať doma alebo vo firme viac košov na smeti.

Ako to vlastne so separovaním odpadu je? Kde končia PET-fľaše a prečo je výhodné mať zvlášť kontajnery na plast či papier? O odpovede na tieto otázky sme požiadali vedúceho referátu životného prostredia Mestského úradu v Piešťanoch, Jána Baranoviča. „Určite nie je pravda, že triedený odpad končí spolu s komunálnym na skládke. Všetky vyseparované materiály
odchádzajú do triediacej linky spoločnosti Marius Pedersen v Šulekove," hovorí J. Baranovič, „pracovníci linky ich ďalej preberajú a rozdeľujú na niekoľko kategórií, aby sa dal recyklovať". Zástupcovia mesta sa o tom presvedčili na vlastné oči, keď boli v marci a v apríli na kontrole v prevádzke tejto firmy, ktorá sa o odvoz a triedenie odpadu v Piešťanoch stará.
Smeti by sme mali podľa zákona triediť všetci – občania, ale aj podnikatelia a firmy. Okrem ochrany životného prostredia pred zamorením plastmi, ktoré sa v prírode rozkladajú tisícky rokov, tým môžeme usporiť aj financie. „Kontajnery na papier a plasty sú zadarmo, ale keď ľudia nahádžu plastové fľaše a papiere do jednej nádoby, za vývoz komunálneho odpadu zaplatia viac," vysvetľuje Ján Baranovič. Dodržiavanie zákona pracovníci referátu životného prostredia priebežne kontrolujú a za netriedenie odpadu môžu udeliť pokutu fyzickým osobám do výšky 165 eur (4971 Sk) a právnické osoby môžu zaplatiť až 6638 eur (199 976 Sk).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj