Pozemky na nové hroby vykúpi mesto neskôr

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 09:12
  • Autor:Michal Petruška

Poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva sa na júlovom rokovaní rozhodli pre kúpu pozemkov v okolí cintorína na Žilinskej ceste.

Prv, ako k tomu však dôjde, musí mesto získať potrebné financie. Tie by mali do mestskej kasy prísť z predaja iných pozemkov na Bodone. Podľa odhadu prednostky Denisy Bartošovej celú vec doriešia až na budúci rok.
K spomínanej transakcii „rozhýbal" poslancov a mesto Ján Lehuta zo Žilinskej ulice, ktorého rodine patrí 1361 metrov štvorcových v okolí cintorína. Tak ako iní vlastníci susedných parciel bol už niekoľko rokov obmedzený vo svojich vlastníckych právach územným plánom mesta a s pozemkami nemohol prakticky nič robiť. Zámer odkúpiť ich pre účel rozšírenia cintorína je totiž starý minimálne desať rokov a už v roku 2001 dostal od mesta ponuku na odkúpenie.
„Som vlastníkom pozemkov, no nemôžem ich ani predať ani na nich stavať a inak ich využívať. Žiadam a prosím vás, aby ste splnili to, čo ste v minulosti sľúbili a pozemky od nás odkúpili. Potrebujem totiž riešiť bytovú otázku svojich detí," prihovoril sa poslancom a vedeniu mesta Ján Lehuta ešte na júnovom zasadnutí MsZ. Referát územnej správy mesta, rovnako ako aj manažérka strediska Pietnych služieb Eliška Gocká nemali problém so žiadosťou Jána Lehutu, iba zástupkyňa referátu financií upozornila poslancov, že na nákup pozemkov nie sú v rozpočte na rok 2009 vyčlenené žiadne financie. Situáciu preto radnica vyrieši predajom 6797 metrov štvorcových v lokalite Bodona (za Pamätníkom rumunských vojakov).
Z utŕžených prostriedkov začne potom mesto postupne vykupovať pozemky zo strany už rozšíreného cintorína. Pozemky Jána Lehutu sú však od existujúceho cintorína najvzdialenejšie. J. Lehuta chce mestu predať aj parcelu, o ktorú pre účel rozšírenia cintorína radnica nemá záujem. „Prijaté uznesenie hovorí o postupnom vykupovaní pozemkov v smere od už realizovaného rozšírenia a tiež sa týka len parciel viazaných územným plánom mesta," hovorí Denisa Bartošová, prednostka mestského úradu.
D. Bartošová odhaduje termín, kedy mesto bude môcť pristúpiť k výkupu pozemkov na začiatok budúceho roka. „V súčasnosti naši právnici tvoria nové zásady predaja mestského majetku, aby boli v súlade s novým zákonom o nakladaní s majetkom obcí. V septembri ich poslanci zrejme odsúhlasia, potom vyhlásime dražbu alebo verejno-obchodnú súťaž na predaj pozemkov na Bodone. Až potom, ako budú peniaze z predaja na účte mesta, sa môžeme zaoberať kúpou pozemkov v okolí cintorína, načo bude potrebné ďalšie uznesenie zastupiteľstva," dopĺňa D. Bartošová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava