Odvolanie kúpeľov proti Swiss Finance súd akceptoval

  • Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 08:59
  • Autor:red/tasr

Slovenské liečebné kúpele Piešťany (SLKP) zvíťazili v súdnom odvolaní proti spoločnosti Swiss Finance. Okresný súd v Piešťanoch v novembri 2008 rozhodol, že SLKP sú povinné zaplatiť spoločnosti Swiss Finance sumu 2,65 milióna eur (80 miliónov Sk) spolu s úrokom z omeškania vo výške 14,6 percenta ročne počnúc júlom 2000.

Odvolanie SLKP akceptoval Krajský súd v Trnave a prípad vrátil na Okresný súd v Piešťanoch na ďalšie konanie.      
Žiadajú výmenu sudcu
Podľa právneho zástupcu SLKP Juraja Bizoňa Okresný súd v Piešťanoch rozhodoval i napriek tomu, že bola v tom čase proti sudcovi vznesená formálne platná námietka zaujatosti a sudca nerešpektoval procesný predpis, ktorý mu v takomto prípade nedovoľuje rozhodovať vo veci. „SLKP v týchto dňoch podali novú námietku zaujatosti a požiadali o výmenu za nového nezaujatého sudcu, nezaťaženého doterajšími procesnými pochybeniami výlučne v  neprospech kúpeľov,“ uviedol Bizoň.
Konštatoval tiež, že Okresný súd Bratislava II. zamietol aj 26. júna 2009  návrh spoločnosti Vadium Group a.s na vydanie predbežného opatrenia, ktorým sa spoločnosť domáhala zmrazenia celého súčasného majetku kúpeľov. VADIUM Group v apríli tohto roka podala na Okresný súd Bratislava II návrh, ktorým by mal súd zakázať SLKP prevod a zaťažovanie majetku až do skončenia súdneho konania proti Fondu národného majetku (FNM) SR o určenie neplatnosti dohody o prevode akcií VADIUM Group, a. s., na FNM. „Vykonávame všetky potrebné právne kroky, aby sa kúpele úplne očistili od právnych sporov so spoločnosťami, ktoré sa v minulosti podieľali na jej podnikaní,“ povedal Bizoň.

O províziách nevedeli      
Privatizácia piešťanských kúpeľov sa začala v roku 1996, keď Fond národného majetku rozhodol o predaji 51 percent akcií Spoločnosti zamestnancov piešťanských kúpeľov. V roku 1997 získala akcie kúpeľov spoločnosť Vadium Group, ktorú založil Karol Martinka. Polícia vtedy podnikateľa pre prevod akcií obvinila z podvodu a Martinka v roku 1999 vrátil akcie Fondu národného majetku. Neskôr bolo trestné stíhanie zastavené.
Na základe zmluvného vzťahu so spoločnosťou Vadium Group mala v rokoch 1997 – 1999 získavať pre kúpele za províziu klientov spoločnosť CKSK a.s.. Po vrátení kúpeľov naspäť štátu nové vedenie kúpeľov, odmietlo zmluvu rešpektovať a malo ju listom vypovedať ešte pred vypršaním jej platnosti v roku 2002. Spoločnosť však žalovala kúpele za nedodržanie zmluvy a  pohľadávku voči kúpeľom za nevyplatené provízie vo výške 2,65 milióna eur (80 miliónov Sk) predala firme Swiss Finance. V roku 2002 získala 47 percent akcií SLKP spoločnosť CP Holding cez svoju dcérsku spoločnosť Danubius Hotel Group. V čase, keď piešťanské kúpele prešli do rúk súčasných vlastníkov, o nároku CKSK nemali informáciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav