Nahradí koľajnice „zelená cesta“

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 09:14
  • Autor:Michal Petruška

Mestá Piešťany a Vrbové spolu s Trebaticami, Krakovanmi a Trnavským samosprávnym krajom (TTSK) pripravujú vznik záujmového združenia Mikroregión Zelená cesta.

Jeho cieľom je rozvoj cestovného ruchu v regióne najmä v súvislosti s prevádzkovaním železničnej trate a cyklochodníka medzi Vrbovým a Piešťanmi.
Poslanci mesta Piešťany na júlovom rokovaní súhlasili so vstupom do združenia s podmienkou, že existujúcu železničnú trať získa do majetku TTSK. Poslanci zároveň odsúhlasili vklad zakladajúceho člena združenia vo výške 1600 eur. Piešťany bude vo valnom zhromaždení a v dozornej rade združenia zastupovať primátor mesta Remo Cicutto, členom dozornej rady sa stane poslanec Martin Valo (Smer-SD) a výkonným riaditeľom združenia bude Marián Dubovský.
Pred zakladajúcimi členmi združenia stojí, okrem úlohy získať železnicu do majetku TTSK, aj ďalší ťažký oriešok – medzi Vrbovým a Piešťanmi vybudovať cyklochodník. Remo Cicutto sa pri predkladaní zámeru vytvoriť Mikroregión Zelená cesta pred poslancami vyslovil, že reálnejším je plán vybudovať cyklochodník na železničnom vale po odstránení koľají a pražcov. „Na stretnutí všetkých zúčastnených sa ukázalo, že prevažuje názor o využití tohto telesa na cyklistický chodník. Hovorili sme o tom, že železničná trať by zostala pre dreziny, čo presadzuje občianske združenie Čango, avšak technické možnosti a ekonomické náklady na prevádzkovanie oboch vecí by boli také vysoké, že sme sa dohodli, že budeme presadzovať len jeden projekt, a to je cyklistický chodník," povedal R. Cicutto.
Nový cyklochodník podľa primátora vyrieši dve veci – rozvoj cestovného ruchu a bezpečnú dopravu do Piešťan pre obyvateľov z Vrbového a okolitých obcí. Podobný zámer podporujú aj starostovia Trebatíc a Krakovian, jedine primátor Vrbového Ivan Borovský sa nechce železničnej trate vzdať. „Domnievame sa, že by mohla byť kvalitnou turistickou atrakciou. Generácie spomínajú na takzvanú Vrbovskú Kaču, lokomotívu, ktorá vozne po našej jednokoľajke ťahala. Inde na Slovensku i vo svete si takéto trate nelikvidujú, ale zachovávajú," povedal. Na definitívne rozhodnutie, čo so železničnou traťou, však majú budúci členovia Mikroregiónu Zelená cesta zatiaľ času dosť. Aby totiž mohli o nej rozhodovať, musia ju najprv získať od Železníc SR.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek