Futbal hrajú na bývalom cintoríne pre kone

  • Šport / Futbal
  • 22. júla 2009, 09:58
  • Autor:Štefan Gregorička

Futbalisti Družstevníka Šípkové oslávili začiatkom júla tohto roku polstoročnicu svojej existencie. Už len starší hráči však vedia, že súčasné ihrisko stojí na mieste, kde bol voľakedy aj konský cintorín, pretože tu zakopávali zdochnuté kone.

Obec s niečo vyše štyrmi stovkami obyvateľov reprezentujú v športových súťažiach iba futbalisti. Aj to len muži, hrajúci v oblastnej súťaži. „Sme malá dedina na to, aby sme tu vytvorili aj mládežnícke družstvá. Sme radi, že máme aspoň 30 členov a v súťaži mužstvo mužov. Ak sa v obci nejaký talent nájde, tak ho posunieme do susedného Prašníka alebo do Vrbového. Tam máme aj dvoch hráčov v druholigovom mužstve MFK, za ktoré hrávajú Daniel Koyš a Tomáš Andrísek," povedal nám predseda futbalového oddielu Jozef Kusý.
Futbalové začiatky v Šípkovom neboli ľahké. Prvé ihrisko na Kapustniciach museli po pár rokoch uvoľniť a vďaka Jozefovi Sabovi si našli v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia miesto v lokalite na Štepnici. V tomto svahovitom teréne boli viaceré jarky a do jedného z nich zakopávali uhynuté kone. Plochu budúceho ihriska futbalisti najskôr pomocou mechanizmov vyrovnali a rúrami v zemi odviedli vodu z potôčika, ktorý tu tiekol. Až potom mohli stavať kabíny a všetko ostatné.
Zo spomienok pamätníkov
Na začiatky futbalu v obci si zaspomínali dvaja pamätníci, Tibor Macejech a Viktor Kubran: „Keďže peňazí nebolo, museli sme si ich zarobiť brigádami na družstve. Peniaze sme použili na zakúpenie lopty, dresov a iné výdaje. Začínali sme v modrých dresoch, no trenírky si obliekal každý svoje. Pamätám si, že v prvom zápase sme zdolali Šterusy gólom Šimnu 1:0. Na zápasy sme chodievali všelijako, napríklad do Šterús sme išli aj pešo. Súťaž sme začali po pár rokoch od založenia v piešťanskej skupine najnižšej súťaže. V prvom mužstve vtedy hrávali brankár Jozef Oška, u ktorého sa hráči aj prezliekali a umývali, ďalej Tibor Macejech, Norbert Gerula, Béla Motúz, Emil Klčo, Jozef Motúz, Viktor Kubran a ďalší. Neskôr nám finančne pomáhali aj bývalí naši hráči Slavomír Braško a Viliam Šimna, ktorí utiekli do Kanady. Tam sa z nich stali úspešní podnikatelia, ktorí nám potom finančne pomáhali."
Pomáha obec i družstvo
Futbal sa aj dnes hrá v Šípkovom vďaka pomoci vedenia obce a miestneho družstva. „Bez ich podpory by sme sotva mohli existovať. Hráči sú totiž zamestnaní a trénovať môžu len po skončení pracovnej doby. Preto hlavne začiatkom jari a koncom jesene trénujeme aj pri umelom osvetlení. Časť nákladov nám hradí obec, no peniaze na chod klubu si zarábame aj brigádami a zberom železa. Čo sa týka samotných výkonov mužstva, celkom sa nám darilo, veď sme skončili na šiestom mieste. Pod vedením trénera Jozefa Kolníka sa o to zaslúžili: Kaclí k, L. Oška, M. Puvák, R. Oška, Ilenčík, Stolárik, Mikuláš, M. Koyš, A. Kolník, R. Kolník, P. Kolník, Kusý, Keller, P. Puvák a P. Koyš. Na postup však ani v najbližších rokoch nepomýšľame, pretože vyššiu súťaž hrať nemôžeme. Nemáme totiž ani jedno mládežnícke družstvo," dodal predseda oddielu a hráč v jednej osobe, Jozef Kusý.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín