Čango sen o železnici nevzdáva

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 09:16
  • Autor:pet

Aj keď sa zdá, že väčšina z členov vznikajúceho združenia Mikroregión Zelená cesta uprednostňuje prebudovanie nevyužívaných koľají na cyklotrasu, občianske združenie Čango sa myšlienky znovuoživenia železničnej dopravy na úseku Piešťany-Vrbové nevzdáva.

Boli to práve členovia Čanga, ktorí pozornosť verejnosti aj primátorov a starostov dotknutých miest a obcí na myšlienku obnoviť železnicu upozornili. S akými pocitmi sledujú dnešnú diskusiu o jej budúcnosti, sme sa spýtali predsedu tohto občianskeho združenia Vladimíra Vaculu.
Ako hodnotíte stanovisko, ktoré zaujalo piešťanské mestské zastupiteľstvo – prebudovať koľaje na cyklotrasu?
– Vykonali sme veľa aktivít, aby železnica zostala a mohla prejsť do vlastníctva TTSK. Teraz prevažujúce názory na zlikvidovanie trate a zachovanie len chodníka necítime celkom ako krivdu, ale sme zo situácie prekvapení. Keď sme totiž prišli s myšlienkou a projektom prevádzkovať na trati dreziny a vybudovať zároveň vedľa trate cyklochodník, cítili sme podporu primátorov aj starostov. Zrazu sme sa dozvedeli, že uprednostňujú len cyklistov.
Zrejme preto nás aj neprizvali do novovznikajúceho Mikroregiónu Zelená cesta. Nepáči sa nám myšlienka buď-alebo, teda alebo cyklochodník alebo trať, ako keby obe veci nemohli fungovať súbežne. Aj preto si vážime postoj primátora Vrbového, ktorý nás podporuje. Naopak, prístup vedenia mesta Piešťany je k nám veľmi vlažný, ako keby nepochopili, že ide o pozdvihnutie Piešťan a celého regiónu.
Plánujete sa angažovať naďalej v úsilí zachovať železničnú trať?
– Samozrejme, využijeme všetky možnosti, aby trať zostala zachovaná. Plánujeme ju tiež naďalej využívať. Na september chystáme ďalšiu Spanilú jazdu drezín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela