Banka svoje osamostatnenie neľutuje

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2009, 10:45
  • Autor:Michal Petruška

Obyvatelia obce Banka, kedysi miestnej časti Piešťan, si počas víkendu oslavami pripomenuli 800. výročie prvej písomnej zmienky o svojom rodisku. Hrad Baňa spomína anonymný autor kroniky Gesta Hungarorum napísanej okolo roku 1200.

Uvádza sa v nej, že hrad existoval už v čase vpádu nomádskych ugrofínskych kmeňov do oblasti stredného Dunaja a na územie dnešného Slovenska. Nachádzal sa zrejme v blízkosti bančianskeho kostola, ktorý je zasvätený svätému Martinovi, teda v starej časti obce, a išlo skôr o opevnené sídlo s valmi, zrubmi a ďalšími obydliami.
Starosta zasadil lipu
Práve v Kostole sv. Martina, ktorý pochádza zo 14. storočia, no pravdepodobne stojí na staršej stavbe, sa víkendové oslavy začali. Akcie, ktoré sa mali konať v sobotu pri kopci Ahoj, totiž pre dážď zrušili či presunuli na nedeľu. Slávnostnú svätú omšu prišiel na Banku odslúžiť popri súčasnom správcovi farnosti Ladislavovi Kunovi aj jeho predchodca Jozef Vlasák.
Vo svojom príhovore pripomenul svojim niekdajším farníkom históriu obce, ktorá siaha oveľa ďalej do minulosti než oslavovaných 800 rokov prvej písomnej zmienky. Pripomenul im tiež, čo treba robiť a ako treba žiť, aby aj potomkovia súčasníkov mohli oslavovať ďalšie okrúhle výročia. Následne posvätil symboly obce – zástavu s erbom a pečať obce. Ako odkaz nasledovníkom, no aj ako záväzok pre prítomnosť zasadil starosta Banky Jaroslav Janeček spolu s ďalšími spoluobčanmi po skončení omše pri kostole mladú lipu. „Nech rastie, tak ako aj my budeme rásť," zaželal si za všetkých prítomných piešťanský farár Ladislav Kuna, ktorý spravuje aj kostol v Banke.
Oslavy okrúhleho výročia pokračovali poobede na futbalovom štadióne, kde sa o dobrú náladu starala miesta – kapela Inovčanka. Prítomným sa prihovoril starosta obce, ktorý odovzdal ďakovné listy desiatkam spoluobčanov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj Banky či už v športe, kultúre alebo duchovnom živote. Za zásluhy pri osamostatnení sa Banky si prevzal ďakovný list aj súčasný poslanec obecného zastupiteľstva Dušan Marek. „Dôvodmi nášho odlúčenia sa od Piešťan bol na jednej strane lokálpatriotizmus a na strane druhej presvedčenie, že hospodáriť a zveľaďovať obec dokážeme lepšie, ako keď sme boli mestskou časťou. Vtedy, keď sa problémy neriešili, ľudia ani nevedeli komu a kam majú ísť nadávať, teraz vedia, kde je obecný úrad a kto sú poslanci," hovorí.
Kríza projekty nezastavila
Osamostatnenie vníma pozitívne aj starosta J. Janeček. Ľuďom podľa neho dnes najviac chýba v obci pošta a vodovod, ktorý nemajú na dvoch uliciach. Rovnako je problémom kapacita cintorína, ktorý bude treba rozšíriť. Finančná kríza sa však obce doteraz príliš nedotkla, investori od plánov, ktoré avizovali (výstavba na poliach pri Beethovenovej aleji a na Horných rúbaniskách) zatiaľ neodskočili. Otvoreným problémom Banky stále zostáva areál niekdajšieho kúpaliska Sĺňava. „V apríli budúceho roka by mal investor, ktorému sme areál predali, otvoriť brány wellness centra v hodnote 99 miliónov eur (3 mld. korún). Tvári sa stále, že je všetko v poriadku, neverím ale, že sa to dá stihnúť," hovorí starosta. O tom, či bude obec žiadať areál a pozemky od kupcu, ktorý nedodrží záväzok späť, rozhodne obecné zastupiteľstvo. „Nerád by som bol, keby sa išlo cestou konfliktu, pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku by to bola veľmi dlhá cesta plná útrap. Budeme musieť nájsť nejaké iné riešenie, kompromis. Škoda je, že sa nový majiteľ rozhodol pre veľký projekt. Mohlo sa ísť radšej cestou postupného budovania a kúpalisko by tam už stálo – k spokojnosti všetkých," uzatvára starosta J. Janeček.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel