Piešťanec zahynul pri tragédii na Pohode

  • Nezaradené
  • 19. júla 2009, 22:03
  • Autor:red

Trinásty ročník najväčšieho hudobného festivalu poznačila nešťastná nehoda. Kryt veľkej 02 arény uvoľnili nárazy vetra a konštrukcia sa zrútila na divákov. Pri tragédii bolo zranených viac ako päťdesiat ľudí a o život prišiel 29-ročný mladík z Piešťan.

Na festivale, ktorý prilákal okolo tridsaťtisíc divákov bolo viacero Piešťancov, ktorí nám popísali svoje zážitky z nešťastia. Všetci sa zhodovali v tom, že organizátori upozorňovali na prichádzajúcu búrku včas.
"Bol som s dvojročným synom v detskom parku," hovorí Ondrej Grežďo, "okolo 14.50 v detskom mestečku usporiadateľka oznámila, že  približne od štvrtej asi do šiestej popoludní bude búrka so silným vetrom a bleskami. Zároveň odporučila, aby sme všetci s deťmi odišli preč.
Po skončení predstavenia na pódiu vedľajšej detskej scény bol celý nasledujúci program zrušený a to isté vyhlásili aj tam. Zavolal som manželke, aby rýchlo prišla. Kým sme sa balili,  toto upozornenie ešte dôraznejšie zopakovali (z môjho pohľadu nás slušne vyhodili) s tým, že program na  ostatných pódiách bude kvôli búrke pravdepodobne prerušený a  bude pokračovať o cca 18.00 hodine." 
Organizátor Michal Kaščák asi o pol štvrtej  znovu všetkým povedal, že situácia je vážna a rodičia majú ísť s deťmi preč a pretože  stan pódia jeden v detskom parku nemá bočné steny, ktoré by sa dali zatiahnuť. Pri víchrici, ktorá hrozí, môže stan podfúknuť a možno nutná evakuácia. Ohlásil tiež, že program festivalu sa preruší a bude pokračovať po šiestej keď skončí búrka.
"Po tomto upozornení sa zľakla aj manželka, ktorá plánovala s kamarátom prečkať ohlásenú búrku pod niektorým zo stanov a utekala za nami na parkovisko, aby sa schovala v aute," pokračuje Ondrej. " K autu pribehla tesne pred príchodom búrky a tak sme hlavný nápor vetra prečkali v aute. Asi po 15 minútach  sme deti viezli domov."
O nešťastí sa Grežďovci dozvedeli počas cesty z telefonátov od známych. "Na Pohodu sme sa vrátili pre svoj stan a všetky veci o 18.00, kedy búrka končila. Videli sme zrútený O2 stan, padnutý a roztrhaný stan jednej zo scén v detskom parku, premočené stany návštevníkov, dlhý rad áut čakajúcich v zápche…
Na rozdiel od ostatných si nemyslím, že polícia alebo usporiadatelia nezvládli situáciu v doprave. Z festivalu sa valil prúd áut bez nejakého podstatného prerušenia. Na výpadovke  riadili policajti situáciu s prehľadom na niekoľkých miestach. Tých niekoľko tisíc áut sa jednoducho nemohlo dostať odtiaľ rýchlejšie preč. 
Z môjho pohľadu nemám čo organizátorom vyčítať, dostal som informácie o tom, čo sa chystá a na ich základe som sa rozhodol," dodal návštevník festivalu a doplni, že ak o rok ešte Pohoda bude, pôjde znovu. 
Lukáš Smiešny bol na pódiu práve v čase, keď vietor odfúkol stan. "Počas pokojného koncertu prišiel pre všetkých šok! Stan doslova a do písmena zmizol zo svojej pôvodnej polohy.
Silný nárazový vietor ho zmietol a odhodil medzi divákov. Všetko prebehlo v jednej sekunde. Ja sám som sa veľmi zľakol a hneď ako som si všimol, že popri mne letí železná tyč, som sa radšej skrčil a zavrel oči. Narodil som sa druhý krát v živote."
Lukáš potom zoskočil z pódia a zbadal ľudí ležať na zemi. Okolo nich boli kaluže krvi a ďalší návštevníci, ktorí im pomáhali.
"Pri tomto zmätku som si spomenul na mojich kamarátov, či sú v poriadku a či sa im niečo nestalo. Začal som sa obzerať, ale nikde som nikoho známeho nevidel.  Ako som sa obrátil, že sa vrátim pod pódium, chytil ma jeden z sebeskárov a poslal ma do stanu, nech sa tam nezdržujem." Na miesto podľa neho okamžite dorazili záchranármi, začali hľadať zranených a pomáhať pri odstraňovaní následkov tejto katastrofy.
Viac sa dočítate v tlačenom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava