Veterná smršť na Pohode zlikvidovala O2 arénu

  • Spravodajstvo
  • 18. júla 2009, 16:21
  • Autor:red

Aktualizované

Búrka s krupobitím, ktorá sa prehnala v sobotu popoludní západom Slovenska, poriadne otriasla najväčším hudobným podujatím tohto leta – festivalom Bažant Pohoda na trenčianskom letisku. Nárazový vietor zhodil konštrukciu pódia medzi divákov a pri tragédii podľa posledných informácií zomrel mladík z Piešťan.

Priamo z festivalu nám zavolal po štvrtej hodine popoludní náš kolega Igor Paulech: "Vietor odniesol konštrukciu obrovskej 02 arény. Všetko je tu hore nohami. V areáli zasahujú aj záchranári a sanitky odvážajú zranených."
Podľa správ TASR v trenčianskej nemocnici ošetrili ambulantne 37 osôb, 16 ďalších leží na traumatológii, v Trenčíne je z pôvodných 15 ťažko zranených už iba osem, v Považskej Bystrici majú jedného ťažko zraneného a siedmich ľahko zranených.
V Bojniciach je sedem prípadov s ťažkými zraneniami a jeden s ľahkými, v Piešťanoch jeden ľahko a jeden ťažko zranený. V Topoľčanoch ošetrili tri ľahké zranenia, rovnako ako v Myjave.
Podľa tlačovej správy organizátorov približne o 16-tej hodine zasiahla prietrž mračien festivalový areál. Krytiny dvoch kupolovitých stanov boli pod náporom vetru zničené. Silný nápor vetru v kombinácii so vzdušným vírom zničil strechu tanečnej arény, ktorá sa zrútila.
Okamžite vstúpili do akcie všetky bezpečnostné zložky – záchranári, požiarnici, policajti. Spoločne s organizačným štábom momentálne s maximálnym úsilím pracujú na evakuácii účastníkov z festivalového areálu, na ďalšom zabezpečení dočasných stavieb, ktoré sa v areáli nachádzajú. O evakuácii sa rozhodlo na základe informácií o ďalších dvoch hroziacich vlnách veterných smrští. Záchranári intenzívne pomáhajú zraneným.
Prioritne boli evakuovaní rodičmi s deťmi, ďalší účastníci a účinkujúci, následne personál. Kyvadlová doprava bola posilnená, zvýšil sa počet zástavok – Centrum, Železničná stanica, Športová hala. V športovej hale je zabezpečené náhradné ubytovanie a strava pre účinkujúcich.
Momentálne majú návštevníci umožnené až do zotmenia baliť svoje veci a opúšťať areál, úschovne už vydávajú všetky odložené veci. V areáli letiska bola zriadená aj špeciálna kyvadlová doprava medzi vstupmi pre peších a pre návštevníkov na automobiloch.
Organizátori pripravujú vypravenie špeciálnych vlakov smer Košice a Bratislava, o presnom čase odchodu budú návštevníkov informovať. Predpokladaný odchod je okolo 22. hodiny. V ďalších krokoch sa bude riešiť aj mimoriadna vlaková a autobusová doprava naplánovaná na nedeľu.
 Čas 20.45
„Momentálne sme v dlhej kolóne áut od Opatovej až po hlavný vchod. Dopravu riadi polícia, ale nič sa tu okrem peších ľudí nehýbe, máme pocit, že policajti púšťajú najskôr ľudí, čo prišli na Pohodu pešo," informoval nás kolega z Piešťanského týždňa Igor Paulech.  "Vraj na diaľnici sú tri autonehody, takže predpokladáme dlhé zdržanie, možno aj dve, tri hodiny.“ Zažil aj tragédiu, ktorá sa stala krátko po štvrtej hodine v hlavnej  O2 aréne.
„Robil som práve rozhovory neďaleko pódia, keď sa schytil prudký vietor, podfúkol strechu arény, ktorá by sa dala prirovnať k dvom, trom veľkým stanom, neviem popísať presne tie pocity, no bol to nepríjemne silný zážitok. Vietor odtrhol strechu, povolili piliere, všetko sa to zrútilo…Údajne pri tom prišiel o život 29-ročný muž z Piešťan, no túto informáciu nemám potvrdenú. Upresní ju polícia," hovorí Igor Paulech. 
„Už hodinu pred tragédiou som videla, ako z areálu Pohody vychádzajú húfne ľudia. Neviem, či sa šli schovať do áut," povedala nám redaktorka TASR Danka Capáková, "alebo odišli nadobro domov, no vtedy tu bol riadny zmätok. Ja som zrútenie tribúny priamo nevidela, ale zažila som prvotný chaos, nezdal sa mi až taký veľký, počula som húkanie sanitiek, videla som tímy záchranárov aj demontáž pódia. Je pol deviatej večer, som hladná, celá premoknutá a predpokladám, že cesta sa uvoľní až za také dve hodiny. Z Pohody sa ľahšie dostanú peší chodci ako automobilisti. Myslím, že pre peších tu stále funguje aj kyvadlovka."
Viac informácií o aktuálnej situácii podáva www.pohodafestival.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela