Rady spotrebiteľom (4): BIELE LETO

  • Nezaradené
  • 15. júla 2009, 08:13
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Určite to poznáte. Všetky spotrebiče majú tendenciu pokaziť sa presne vtedy, keď ich najviac potrebujete. Bojler na zohrievanie vody sa pokazí počas najväčších mrazov, sporák pred Vianocami a chladnička vypovie službu v tropických horúčavách.

Ak sa vás posledný prípad týka alebo zvažujete výmenu starej za novú, nasledujúcim riadkom venujte zvýšenú pozornosť.  Chladničky staršie ako desať rokov spotrebujú neúmerné množstvo elektrickej energie pri nízkom výkone. Zastarané modely chladničiek už majú opotrebovanú izoláciu na dverách, takže vám chlad uniká do miestnosti, v chladničke je stále nepostačujúca teplota a elektromer sa zbytočne krúti ďalej. Ročne vám tak môže uniknúť z rodinného rozpočtu viac ako 130 €, ktoré by ste kúpou nového spotrebiča zaručene ušetrili. Nová chladnička vám okrem výrazného zníženia účtov za elektrinu uľahčí aj každodenný život.
Problémy s čerstvosťou potravín sú pri najnovších modeloch minulosťou. Flexibilné rozdelenie vnútorného priestoru do niekoľkých teplotných zón vám umožní napríklad v jednom priečinku zapnúť funkciu jemného mrazenia, a tým uchovávať sviežosť týždenného nákupu, kým v druhom skladovať ovocie citlivé na príliš nízku teplotu. Regulovať sa dá aj vlhkosť, čím sa vyhnete predčasnému hnitiu zeleniny a šíreniu plesní. Samozrejmosťou je aj antibakteriálna vrstva na povrchu vnútorných častí chladničky a eliminovanie tvorby námrazy.
Vždy poruke
S intenzitou slnečných lúčov rastie aj chuť na chladené nápoje. Vyberať kocky ľadu z mrazničky je však nepohodlné a zdĺhavé. Častým otváraním dvierok dokonca zvyšujete spotrebu energie a výkyvy teplôt zase môžu znížiť trvanlivosť mrazených potravín. Ďalšou nevýhodou je, že vrecúška či nádoby na ľad skladujete hneď vedľa mrazeného mäsa, čím si môžete pri nedostatočnej hygiene privodiť tráviace ťažkosti. Ak si však vaša rodina drinky nevie odpustiť, mali by ste sa poobzerať po modeloch s dávkovačom ľadu alebo studenej vody na vonkajšej strane dverí. Je to zaujímavý osviežujúci prvok dizajnu a starosti s čerstvosťou ľadu môžete hodiť za hlavu. O to sa vám postará chladnička. Skvelým nápadom je aj zabudovaný BRITA filter, ktorý zbaví vodu všetkých nečistôt, škodlivín a pachutí.
Mrazivé novinky
Najnovšie modely truhlicových či zásuvkových mrazničiek vás zvukovo a svetelne upozornia, ak by ste neúmyselne zorganizovali „deň otvorených dverí“ alebo by teplota náhle stúpla o niekoľko stupňov a tým by sa ohrozila čerstvosť potravín. Oproti starým typom majú aj kvalitnejšiu izoláciu na dverách, ktorá udržuje stabilnú klímu a aj peniaze vo vašej peňaženke.
Chladenie na cestách
Ak v čase letných dovoleniek, zájazdov k moru či rodinných výletov uprednostňujete vlastnú dopravu, určite oceníte prednosti autochladničiek. Aj v tých najtropickejších horúčavách zostanú vaše nápoje správne vychladené a potraviny prežijú v zdraví stovky kilometrov. Nemáme na mysli iba klasické autochladničky, ktorým k chladeniu dopomôžete zamrazenými plastovými náplňami. Nízka cena je určite ich prínosom, no na dlhšie cesty nie sú veľmi praktické. Okrem samozrejmého krátkodobého efektu chladenia je nevýhodou aj malá kapacita takejto chladničky. Veľkú časť jej vnútorného priestoru totiž zapĺňajú samotné mraziace náplne.
Na autochladničky, ktoré jednoducho zapojíte do zapaľovača vášho automobilu, sa môžete stopercentne spoľahnúť. Udržiavajú konštantnú teplotu, sú navrhnuté tak, aby sa do nich bez problémov zmestila 1,5-litrová fľaša. Dodržiavaniu pitného režimu treba predovšetkým na dlhších cestách venovať zvýšenú pozornosť. Nemusíte zbytočne utrácať na každej benzínke za predražené chladené nápoje, môžete si ich voziť so sebou a siahnuť po ne do autochladničky kedykoľvek budete mať chuť.
Chladenie v záruke
Spoločnosť BOSCH-SIEMENS prišla s fantastickou ponukou. Modely chladničiek a mrazničiek tejto značky si môžete odniesť domov až s päťročnou zárukou. Okrem toho, že tým vlastne garantujú kvalitu a spoľahlivosť svojich spotrebičov, odpadajú vám akékoľvek starosti s prípadnou poruchou počas záručnej lehoty. Viac informácií o predĺženej záruke bielej techniky značiek BOSCH a SIEMENS získate v špecializovaných predajniach. Táto akcia platí do 31. 8. 2009.
Letné mesiace by sa mali niesť v znamení oddychu a relaxu. Nepridávajte si zbytočné starosti obchádzaním vašej starej chladničky, pretože môže doslúžiť presne vtedy, keď to budete najmenej čakať. Okrem nepríjemností s pokazenými potravinami však môžete čeliť oveľa väčším problémom. Požiar spôsobený elektrickým skratom v starom spotrebiči nie je pri niekoľkoročných chladničkách či mrazničkách ničím výnimočným. Z množstva domácich elektrospotrebičov sú totiž v prevádzke 24 hodín denne.
Ak ste sa rozhodli zakúpiť si novú chladničku, vaše kroky by mali smerovať do špecializovanej predajne. Okrem toho, že je to investícia na dlhý čas, používate ju prakticky neustále. Preto by ste sa mali rozhodnúť pre kvalitný model spoľahlivej značky, s ktorým sa nemusíte obávať o „pohodlie“ vašich potravín.
Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel